Pastís fil·lo d’espinacs i mascarpone

La pasta fil·lo és delicada, però després de utilitzar-la un parell de vegades ja veureu que és lo que no heu de fer i tot us semblarà més fàcil. 
Les coses que cal tenir en consideració, per exemple, són: mai deixar-la molta estona al aire, doncs asseca i llavors ja no podreu treballar-la; no muntar-la quan el farcit encara està calent i tenir sempre cura de que aquest no estigui massa sucosos o humit, ja que llavors com mullarà excessivament la pasta filo aquesta es trencarà. 

PASTÍS FIL·LO D’ESPINACS I MASCARPONE 

Ingredients: 500 grams d’espinacs cuits, 250 grams de mascarpone, 40 grams de mantega, 4 o 5 fulls de pasta filo, sal, pebre, nou moscada i oli. 

Una de les coses més laborioses que hi ha en qualsevol recepta feta amb espinacs és collir-los. Renteu els espinacs ben nets, centrifugueu-los (cal eliminar el màxim d’aigua) i deixeu-los damunt d’un drap de cotó al marbre de la cuina. 
Poseu un rajolí d’oli en una paella i aneu-hi posat els espinacs -els heu d’anar trencant amb les mans mateix-, veureu que en un primer moment sembla que no els hi podreu posar tots, però ja veure com minven a marxes forçades. Quan ja tingueu tots els espinacs a la paella salpebreu, remeneu, deixeu-los coure un 5 minuts com a molt i espereu que es refredin abans de barrejar-los amb el mascarpone. 
La pasta fil·lo és delicada, però no és difícil de treballar-la sols vol una cosa -no estar massa temps en contacte amb l’aire- o sigui que hem de tenir-ho tot preparat abans de començar. 
Farem fondre en un cassó la mantega i amb ella pintarem el fons i laterals del motllo. Obrirem el paquet de la pasta fil·lo i posarem damunt el marbre els fulls de pasta fil·lo (que necessitem) per poder-los pintar amb la mantega fosa. Tot seguit –i sencer perdre gens de temps i lo més ràpid possible- muntarem el pastís. Hem de posar quatre de les fulles tenint cura que més de la meitat d’elles quedin fora del motllo, doncs amb aquestes parts taparem el pastís i farem les crestes, la cinquena fulla l’hem de posar al fons del motllo, ja que és la que ens recollirà tot el farcit. Omplirem, tancarem el pastis amb les parts de pasta fil·lo que havíem deixat fora del motllo, amb la pasta fil·lo que ens sobri farem les cretes, plecs… o guarniments. 
El posarem al forn escalfat a temperatura de 180º uns 10 o 15 minuts, més o menys, ha d’estar daurat. 
La mida del motllo quadrat és de 22 centímetres i podeu calcular per quatre persones com a plat principal. Lo millor és servir-lo amb una amanida variada.