Panellets

Fer panellets a casa sempre ha estat una activitat d’equip on la cooperació de tots els membres familiars és bàsica a l’hora de fer-los. Amb els anys la meva responsabilitat ha canviat, i d’ajudant de cuina he passat a xef. Cada casa té la seva recepta i diria que és d’aquelles que difícilment pot quedar malament. Jo en tinc dos de receptes: una amb patata i una sense. Digueu-me clàssic, però m’agraden els de sempre: pinyons, coco, cafè, codonyat i ametlla. 

PANELLETS

Ingredients ”massa mare”: 250 grams de farina d’ametlla Marcona, 250 grams de sucre llustre, ½ de pell de llimona ratllada, 1 ou (clara i rovell) i 3 o 4 rovells d’ou. 
Ingredients: pinyons, coco ratllat, cafè mòlt, codonyat, sucre llustre i ou batut. 

MASSA MARE.- Primera fase. Triturarem el sucre normal per fer-lo llustre –el sucre llustre que hi ha mercat habitualment porta mido de blat de moro, i no ens serveix per fer la “massa mare” dels panellets-. Barrejarem la farina d’ametlla, el sucre llustre, l’ou i 1 rovell. Aquesta massa l’embolicarem amb paper film i la deixarem reposar fins al dia següent. Sobretot no posar a la nevera. 
MASSA MARE.- Segona fase. Al dia següent tornarem a re-pastar la “massa mare” afegint-hi 2 o 3 rovells. Cal anar amb compte, a vegades no agafa tots els rovells, doncs depèn de si l’ametlla és molt seca o no tant. Per això més val de posar primer un rovell i sobre la marxa si cal posar-n’hi un o dos més. En aquest moment ja tenim la “massa mare” enllestida del tot. 

PANELLETS. Repartirem la massa mare segons la quantitat que vulguem fer-ne de: pinyons, cafè, codonyat, coco… 

PINYONS: 200 grams de “massa mare”, 100 grams de pinyons i 30 grams d’ou batut, més o menys, i un polsim de sucre llustre. Posar en un bol els pinyons, l’ou i el sucre llustre, barrejar amb les mans, afegir-hi les boletes de “massa mare” que ja tindrem fetes i els hi farem prendre els pinyons. 
CAFÈ: 100 grams de “massa mare”, 5 grams de cafè (segons agradin més forts o no de cafè) i una miqueta d’ou batut, per compensar el que hi posem de més, ho pastem una mica i ja podem fer les boletes. Opcional: podem passar-les per sucre normal o bé fer-hi un tall abans de enfornar-les 
CODONYAT: 100 grams de “massa mare” i uns 8 daus de codony. Fer una boleta, xafar-la fins que tinguem una tira per embolicar el dau de codonyat. 
COCO: 100 grams de “massa mare”, 20 o 30 grams de coco i una miqueta d’ou batut, per compensar el que hi posem de més, ho pastem amb la mà i fem muntanyetes. Opcional: posar-hi una mica de sucre normal a la punteta. 
Lo millor és que tal com els anem fent ja els posem a la safata de forn folrada amb paper sulfurat. També els podem deixar damunt del marbre de la cuina, però millor no tocar-los molt. 
Es couen a 230º o 240º durant uns 10 minuts els de pinyons i els altres entre 6 o 7 minuts, depenent del forn. Cal estar a l’aguait i no passar-se, ja que al refredar-se ens quedaran durs. 

A mi m’agrada fer-los petits i el màxim de perfectes, ja que en relaxa enormement fer-ne, i com tan sols en faig entre 30 o 40 puc entretenir-me lo suficient.