Codonyat

El codony, fruit de l’arbre Cydonia oblonga, ens dóna una idea de com en els seus inicis podrien haver estat les pomes i les peres. El codony se’l domestica cuinant-lo, ja que cru no es pot menjar. 
El codonyat és un producte tradicional del nostre país. Any passat no vaig fer codonyat i aquest any l’he fet seguint la tècnica de la Georgina Regàs del Museu de la Confitura Torrent. De sabor diria que més o menys igual, però molt, molt més fàcil a l’hora de fer-lo. 

CODONYAT

Ingredients: 2 quilos de polpa de codony i 1 ½ quilo de sucre. 

Fregar la pell dels codonys per treure el polsim. Bullir-los durant una ½ hora fins que estiguin cuits i es puguin pelar fàcilment. Deixar-los escòrrer molt bé, ja que com menys aigua tinguin millor.
Pesar el codony net de pell, cor i llavors. Passar el trossos nets per un passapurés o triturar-los i barrejar amb el sucre. Coure unes 25 o 30 minuts a foc fort sense deixar de remenar, tenir molt de compte que esquitxa i crema (millor fer-ho amb una camisa de màniga llarga i unes manyoples). El codonyat està a punt quan al remenar es desenganxa del fons de la cassola. 
 Untar els motlles amb oli de gira-sol o ametlla que no tenen gust, i abocar-hi el codonyat. Deixar refredar abans de desemmotllar. Guarda a la nevera.