All i oli de codony

L’all i oli de codony és un producte típic de la cuina de muntanya del Pallars tot i que també és fa en altres indrets. 
El vaig tastar per primera vegada a Ribera de Cardós a la boda de la Maria Gabriel i aquell mateix dia, les dones més grans de la família, van explicar-me com el feien elles des de sempre. Segons elles –la major part de la collita de codonys s’utilitzava / utilitza per fer codonyat i amb el que restava es feia / fa l’all i oli de codony, ja que aquest és un producte de rebost-. 
M’agrada especialment per acompanyar carn a la brasa i damunt d’una llesca de pa de pagès torrat no està gens malament. 

ALL I OLI DE CODONY

Ingredients: 400 grams de polpa de codony, 20 grams d’all de Belltall o de qualitat, sal i oli. 

Fregar la pell dels codonys per treure el polsim. Bullir-los durant una ½ hora fins que estiguin cuits i es puguin pelar fàcilment. Deixar-los escórrer molt bé, ja que com menys aigua tinguin millor. 
Pesar el codony net de pell, cor i llavors. Triturar, barrejar amb els grans d’all picats amb un polsim de sal i afegir-hi a poc a poc, i sense parar de remenar, l’oli d’oliva. Sabrem que està quant tinguem una pasta de textura suau, melosa i ben emulsionada. 

SUGGERIMENTS.- La qualitat d’all és important, doncs l’hem d’assaborir, però no ha de dominar i matar el gust del codony. La gràcia, com gairebé en tot, és l’equilibri.