Melmelada de préssec

La melmelada de préssec, avui en dia, no és una de les més ben valorades, però jo trobo que si es fa amb uns bons préssecs pot situar-se en un bon lloc, doncs com en qualsevol altra melmelada –lo important és la matèria prima en que treballem-. 
Si no teniu préssecs de collita pròpia no us faci mandra cercar-ne uns de qualitat al mercat i pagar una mica més per ells, ja que els resultats són sorprenents. 

MELMELADA DE PRÉSSEC


Ingredients: 1 quilo de préssec net, 500 grams de sucre, 1 llimona, 1 barra de canyella i 1 clau d’espècie. 

Per tenir 1 quilo de préssec net n’heu de comprar 1 quilo i ½, més o menys. Rentar, eixugar, tallar a trossos sense pelar-los. Posar-los a la mateixa cassola on els coureu i tirar-hi per sobre el sucre i el suc de la llimona, deixar-ho macerar durant unes tres hores, fins que comencin a deixar anar el seu suc (no els deixeu més mai d’un dia per l’altra, doncs el préssec s’enfosqueix). 
Posar al foc i coure durant 15 minuts, fins que estigui tou. Treure el préssec triturar-lo, però no cal que quedi molt fi, només que es desfacin el trossos (si l’heu tallat petitó, segurament no tindreu que triturar-lo). 
A la cassola on ha quedat el suc afegir-hi la barra de canyella, el clau i la pell de la llimona, posar altre cop al foc i coure fins que espessi el suc –podeu calcular uns 15 minuts- tirar-hi el préssec i deixar-ho coure uns 15 minuts més, remenant sovint fins aconseguir el punt. Apagar el foc, treure la pell de llimona, la barra de canyella i el clau, i escumar abans d’empotar. 

Per saber si està tirar unes gotes en un plat fred: si quan s’inclina el plat la confitura no rellisca i qualla, vol dir que ja està al punt, si no s’ha de continuar la cocció. 
Empotar sempre amb calent, en el moment que s’apaga el foc. Els pots s’omplen fins dalt de tot procurant que no hi quedin bombolles, abans de tapar tirar-hi unes gotes de brandi o ginebra i un cop tapats es giren cap per avall per fer el buit. També es poden esterilitzar amb bany maria durant ½ hora. Són el mètodes més senzills i eficaços, perquè la melmelada i /o confitura es conservi durant molt de temps. 

NOTA: Millor esperar un dies abans de començar a menjar qualsevol melmelada o confitura.