Espaguetis al pesto

El pesto és una salsa típica i originaria de la Liguria (Itàlia) i el seu principal ingredient és l’alfàbrega (Ocimum basilicum). Sembla que la paraula pesto ve del genovès “pestare” que vol dir picar o moldre en un morter que és la manera en que tradicionalment és preparava aquesta salsa. Tot i estar bàsicament associada a la pasta no deixeu de provar-la amb pèsols o mongetes tendres al vapor. 

ESPAGUETIS AL PESTO


Ingredients: 250 grams d’espaguetis, 25 grams de formatge Parmesà, 25 grams de pinyons, 35 grams d’oli, 15 o 20 grams d’alfàbrega fresca, 3 o 4 cullerades soperes d’aigua, ½ gra d’all de Belltall i sal. 

Triturar l’alfàbrega, el formatge Parmesà, els pinyons i l’all al robot o picar-ho a mà, afegir-hi l’aigua, barrejar, i afegir-hi l’oli i una mica de sal si cal. Abans de posar-hi sal tastar-ho, doncs el formatge Parmesà ja juga el paper de la sal. 
Posar la salsa pesto en una safata i damunt d’ella directament des de l’olla els espaguetis, que traurem amb unes pinces, la gràcia és que al no escorre’ls, afegim, així, una mica d’aigua a la salsa perquè no quedin tan secs. 
Els espaguetis sempre al dente i servir-los just després de cuits. Les quantitats assenyalades són per quatre persones.