Polpetone amb tomàquets verds i melmelada de tomàquet

Crec que d’aquesta recepta n’hi ha moltes versions. Jo la vaig aprendre a fer amb italià (la mare del marit d’una amiga, que fa segles que ja estan separats) i per això, suposo, que sempre n’he dit polpetone, encara que hi ha indrets que en diuen “pa de carn”. 


POLPETONE AMB TOMÀQUETS VERDS I MELMELADA DE TOMÀQUET 


Ingredients: 500 grams de carn picada, 1 ceba petita, 1 ou, 1 cullerada de postre de canyella, ½ nou moscada ratllada, julivert picat, sal i pebre. 

El polpetone és pot fer amb una sola carn o amb més d’una i a les proporcions que més us agradin, tres de vedella i una de porc és una bona proporció, però qualsevol altra pot servir. Lo millor és picar la carn a casa o comprar-la en una botiga de confiança. Barrejar molt bé tots els ingredients, ja que d’això dependrà l’èxit del polpetone, us suggereixo que ho feu amb les mans. 
Folrar un motllo rectangular, tipus plum cake, amb paper de forn untat amb una mica d’oli, omplir-lo amb la carn, tapar amb el paper i coure al forn, temperatura 180ª, uns 45 minuts. Per saber si està cuit punxar-lo i el líquid que surti té que ser transparent. 
També es pot fer rodó, sense motllo, embolicant la carn amb el paper de forn lleugerament untat amb oli i tancant els costats. 
Cal deixar-lo refredar una mica abans de tallar-lo. Calculeu que amb les quantitats d’aquesta recepta en tindreu per 6 persones de primer plat o 4 persones de segon plat. 
Com a primer plat m’agrada servir-lo fred i amb amanida, però si el poso com a segon plat m’agrada a temperatura ambient i acompanyat per exemple: de tomàquets verds a la planxa i melmelada de tomàquet, però hi ha motles altres opcions i maneres d’acompanyar-lo.