Trinxat d'hivern de col i patata


Nosaltres plantem les cols a finals de juliol tal i com ens va dir el Josep de Cal Batlle, quan vam arribar al poble, “si vols bona col planta-la al juliol” vam seguir el seu consell i sempre hem tingut bons resultats. Les cols són agraïdes no necessiten gran dedicació, una regada de tan en tan al principi i si fa un tardor com cal pots oblidar-te d’ells fins el moment de collir-les. 
Preparo la col d’hivern de diferents maneres, i sóc conscient que el plat estrella al nostre país és “el trinxat”, però he decidit començar per la base “col i patata”, però amb un toc nou en la forma de presentar-ho. 

TIMBAL DE COL I PATATA


Ingredients: 500 grams de col d’hivern, 200 grams de patates, 40 grams de cansalada curada, sal i oli. 

Posarem aigua i una mica de sal en una olla on hi bullirem durant uns 10 minuts la col i les patates. Un cop bullida la verdura l’escorrerem bé, a mi m’agrada fer-la bullir a primera hora del matí i així al migdia està ben escorreguda. 
Just abans de muntar el plat, passarem la verdura per la paella, un moment, sols per escalfar-la. Amb l’ajuda d’una anella muntarem el timbal i el coronarem amb una mica de “cansalada curada” que haurem enrossit a la paella amb una punta d’oli d’oliva. Hem de calcular que en surten quatre timbals.