Pastís de brandada de bacallà

Que jo sàpiga no hi ha res escrit sobre que els pastissos sempre hagin de ser dolços. És un plat ideal per posar en un bufet lliure i si teniu convidats us el recomano especialment, doncs el podeu fer el dia abans i així us descarregueu de feina el dia de la trobada amb familiars o amics. 

PASTÍS DE BRANDADA DE BACALLÀ 

Ingredients: 280 grams de bacallà cuit i ben escorregut (450 grams de remullat més o menys), 160 grams de patata neta i crua, 3 o 4 fulles de llorer, 5 grans de pebre, 4 ous, 2 grans d’all de Belltall, julivert, sal, pebre negra molt i mantega. 

Bullireu en una cassola amb abundant aigua, sal, uns grans de pebre negra i unes fulles de llorer el bacallà i les patates. Traureu el bacallà quan porti uns cinc minuts, doncs aquest estarà cuit abans que les patates, el deixareu escórrer i uns minuts més tard fareu lo mateix amb les patates. 
Mentre es refreda el bacallà i s’escorre bé, doncs eliminar el màxim d’aigua és una part de l’èxit de la recepta, untareu els motllos amb mantega i cobrireu el fons amb un paper sulfurat que també untareu amb mantega i reservareu. 

Netejareu de pell i espines el bacallà i el posareu en un bol junt amb les patates i triturareu ambdós ingredients abans d’afegir-hi el ous batuts, els grans d’all picats, el julivert tallat ben petit, la sal i el pebre negra mòlt. Tastareu per si cal rectificar i vessareu als motllos que havíeu preparat i reservat. 
Posareu els motllos en una safata amb un drap de cotó al fons, hi vesareu aigua calenta fins que aquesta cobreixi la meitat dels motllos i ho posareu al forn escalfat a 180º entre uns 30 / 40 minuts. Per comprovar si ja estan cuits els heu de punxar amb una broqueta i si aquesta surt neta vol dir que ja estan. 
Esperareu que es refredin un mica per desemmotllar-los, lo millor per fer-ho és passant un ganivet pel lateral de motllo i amb molta cura deixar-los caure damunt d’una safata. Recordeu-vos de treure el paper del fons abans de servir a taula. 

Necessitareu dos motllos de 14 centímetres de diàmetre i en tindreu per unes 8 persones, si serviu el pastís com a primer plat acompanyat d’una amanida feta amb hortalisses de temporada. 

SUGGERIMENTS.- Podeu fer-los un dia per l’altre i reservar-los a la nevera, però recordeu-vos de traure’ls una estona abans de servir-los a taula, perquè no estiguin massa freds i sobretot no els guardeu a la nevera dins del motllo, doncs llavors us serà més difícil de desemmotllar-los. A mi m’agrada la lleugera crosta que queda al pastís al coure’l sense tapar el motllo amb paper d’alumini, però si voleu un aspecte més tipus flam o mousse podeu tapar-lo, vosaltres mateixos.