Brandada de bacallà

La brandada un clàssic de la cuina amb bacallà que ha desaparegut del menús dels restaurants i gosaria a dir que també dels menús de casa nostra. M’ha vingut de gust incorporar-la de nou al menú de casa i per fer-la m’he centrat en les pautes i suggeriments del mestre Berasategui. 

BRANDADA DE BACALLÀ

Ingredients: 250 grams de bacallà per dessalar, 100 grams de patata bullida (pelada i neta), 60 grams de llet, 60 grams d’oli. 
Opcional: 2 grans d’all de Belltall i suc de llimona. 

Dessalareu el bacallà com tingueu costum de fer-ho, l’escorrereu, el posareu en un cassola cobert d’aigua freda i el deixareu coure a foc molt baix fins que l’aigua de la cassola comenci a fer bombolles suaus, llavors apagareu el foc i deixareu reposar el bacallà uns 10 minuts a la mateixa cassola on l’heu cuit. 
L’escorrereu, el netejareu de pell i espines i el reservareu en un bol on també hi afegireu les patates, pelades i netes, que ja havíeu cuit abans amb la seva pell. 

Escalfareu la llet i l’oli en dos cassoles diferents, si voleu donar-hi un toc d’all heu de posar-ne un gra en cada un del líquids. Mentrestant triturareu el bacallà i les patates fins que tingui textura de puré. Quan ja tingueu la llet i l’oli escalfats els anireu vessant, alternativament i a poc a poc, sense deixar de triturar (la batedora a potencia mínim) al puré fet amb el bacallà i les patates. 
Us ha de quedar un puré cremós. Heu de tastar-lo per si cal rectificar de sal abans de donar la brandada per feta. 

Servireu la brandada en un bol i l’acompanyareu amb variat de pans torrats. Calculeu que amb les quantitats de la recepta en tindreu per 4 persones. 

SUGGERIMENTS.- Podeu afegir-hi unes gotes de suc de llimona, però a casa ens agrada més sense.