Xirivia al forn amb mandarina

La xirivia és una arrel aromàtica, coneguda i utilitzada per grecs i romans, i, al igual que altres arrels, era un important aliment abans de la introducció de la patata al nostre continent. Les xirivies d’hivern són les més dolces i aromàtiques potser per això el maridatge amb la mandarina és el millor d’entre tots els cítrics, doncs la mandarina sempre deixa traspuar el perfum de la xirivia. 

XIRIVIA AL FORN AMB MANDARINA  

Ingredients: 500 grams de xirivies netes, 2 mandarines, ½ llimona, 4 cullerades soperes d’aigua, sal i oli. 

 Escalfeu el forn a 230 º de temperatura. Mentrestant peleu, renteu i talleu a rodanxes amb la mandolina les xirivies. Poseu-les en un bol amb una mica de sal i un rajolí d’oli; barregeu-ho amb les mans, procurant de que les xirivies quedin ben untades; veseu-hi el suc de les 2 mandarines, la ½ llimona i 4 cullerades soperes d’aigua, remeneu i poseu-ho al forn, amb una safata o cassola que pugui tapar-se, a coure durant 30 minuts. Heu de remenar-ho de tant en tant. 
Passat els 30 minuts destapeu la safata, baixeu la temperatura a 200º i deixeu-ho coure uns 15 minuts més, remeneu de nou, poseu les rodanxes més boniques al damunt, ratlleu-hi una mica de pell de mandarina per sobre, ruixeu-ho amb un raig d’oli i torneu a posar al forn 5 minuts, apagueu el forn i deixeu-les 5 minuts més dintre amb el forn apagat. Les heu de servir ben calentes. 
 Heu de calcular per 6 persones, tant si les serviu com a primer plat acompanyades d’una amanida o si elles són l’acompanyament d’un segon plat. 

SUGGERIMENTS: Qualsevol cítric serveix per fer-les, però com millor queden, pel meu gust, és amb mandarina. Encara que poden semblar seques i eixutes, les xirivies al cuinar-les s’estoven i queden molt suaus i gustoses.