Tiramisú

El tiramisú té mil i una versions. Jo sempre l’he fet igual, però al llarg dels anys he anat canviant la manera de servir-lo. El tiramisú és un postres de cullera i lo més normal és que al servir-lo es desmunt-hi. Com l’aspecte que té posat al plat és una mica lamentable, fa molts anys que vaig decidir-me per muntar-lo directament en gots individuals. 
No és un postre lleuger malgrat la seva aparença, doncs la seva textura suau pot enganyar-nos i conduir-nos a pensar amb ell com “un postre light”. Normalment el faig en dies assenyalats com: aniversaris, festa major, retrobaments amb amics,… i per això m’agrada posar un llaç al got, per donar-hi un caire més festiu. 

TIRAMISÚ

Ingredients: 200 grams de formatge Mascarpone, 180 grams de melindros, 75 (50 grams + 25 grams) grams de sucre llustre, 3 rovells, 2 clares, 200 mil·lilitres de cafè, sal i cacau en pols amarg. Opcional.- 2 cullerades soperes de licor Amaretto. 

Traureu els ous de la nevera i el formatge Mascarpone, doncs si estan a temperatura ambient els treballareu millor a l’hora de utilitzar-los. Feu un cafè fort i deixeu-lo refredar. Poseu en un bol 50 grams de sucre llustre, afegiu-hi els rovells, barregeu amb unes barnilles fins que tingueu una crema suau, llavors afegiu-hi el Mascarpone i barregeu-ho novament fins que estiguin tots el ingredients ben incorporats un amb l’altre. 
Munteu les clares a punt de neu. Per fer-ho poseu les clares a temperatura ambient amb un pessic de sal en un bol que no tingui cap reste de greix, ja que llavors no pujaran. Mentre bateu aneu-hi afegint els 25 grams de sucre llustre. Bateu fins que les clares hagin pujat i us quedi un merengue ben fort i consistent. Barregeu, de manera suau perquè no baixi, el merengue amb la crema i reserveu-ho a la nevera fins el moment de muntar el tiramisú. 
Poseu una capa de melindros remullats, no xops, amb el cafè al fons del got de vidre, premeu un mica i acabeu d’omplir-lo, però no fins dalt del got, amb la crema que havíeu reservat a la nevera. Torneu els gots plens a la nevera. El cacau amarg el posareu ( amb l’ajuda d’un colador perquè no quedin grumolls) just abans de servir-los a taula, ja que si ho feu abans s’humiteja i no queda agradable a la vista. Deixeu a la nevera un dia per l’altre, però no més. amb aquestes quantitats surten 6 gots com els de la fotografia. 

SUGGERIMENTS.- Mai hi poso licor, doncs a mi m’agrada trobar el gust fort del cafè, però si voleu (licor) podeu afegir-lo a la crema o al cafè on remullareu els melindros ambdós opcions són valides. 
La qualitat dels ingredients és molt important, doncs d’ella dependrà l’èxit del tiramisú. Els ous sobretot frescos, el cafè fort, el cacau amarg i de qualitat, el Mascarpone i els melindros de la millor classe i mena que trobeu. 
La recepta clàssica té varies capes i normalment és fa en un motllo rectangular de vidre, però a mi m’agrada muntar-lo amb un got de vidre i dedicar una sola capa a cada un dels ingredients. 
Si us decidiu per un got no l’heu d’omplir fins dalt, ja que al introduir la cullera fins al fons per agafar una mica de tot, us vessarà.