Quiche d’espinacs, panses i pinyons

Fa uns dies vaig llegir que la quiche és una versió francesa del “Kuchen” pastís alemany. No penso posar-me a favor de ningú, ja que no tinc suficients coneixements per fer-ho, però jo crec que la quiche, sense ànims d’ofendre, és gairebé com una truita, ja que accepte un número indeterminat de possibles ingredients amb que fer-la. 

QUICHE D’ESPINACS, PANSES I PINYONS 

Ingredients: 1 massa brisa de 230 grams, 400 grams d’espinacs crus, 2 ous, 150 mil·lilitres de llet, 60 grams de formatge Mascarpone, 35 grams de panses de Corint, 2 cullerades soperes de pinyons, sal, pebre, nou moscada i oli. 

Escalfeu el forn i seguint les indicacions del fabricant coure la massa brisa, jo cobreixo el fons amb un paper i damunt hi poso cigrons secs (qualsevol altra llegum serveix, podeu guardar-la i tornar-la a utilitzar) perquè la massa quedi plana i no s’infli. Passat 20 minuts trec el paper i els cigrons que cobreixen el fons i la torno a posar al forn un cinc minuts. 
Mentre es cou la massa brisa al forn hi ha temps de preparar el farcit de la quiche. Renteu els espinacs ben nets, centrifugueu-los (cal eliminar el màxim d’aigua) i deixeu-los damunt d’un drap de cotó al marbre de la cuina. 
En una paella amb un rajolí d’oli aneu-hi posat els espinacs -els heu d’anar trencant amb les mans mateix-, veureu que en un primer moment sembla que no els hi pugueu posar tots, però ja veure com minven a marxes forçades. Quan ja tingueu tots els espinacs a la paella deixeu-los coure un 5 minuts com a molt, apagueu el foc, amaniu-los amb sal, pebre mòlt i nou moscada, afegiu-hi les panses i remeneu bé. 
Omplireu el motllo de massa brisa que ja haureu tret del forn amb els espinacs barrejats amb les panses, vessareu pel damunt la barreja dels ous batuts amb la llet i el formatge Mascarpone i la posareu de coure al forn uns 35 minuts, però abans hi repartireu els pinyons pel damunt. 
La mida del motllo és de de 28 centímetres. Calculeu per 6 o 8 persones com a primer plat i per 4 persones com a plat principal, en ambdós opcions sempre acompanyada d’una amanida. Millor servir-la acabada de fer.