Farcellets fil·lo de sobralles de Nadal

Lo primer que vull dir-nos és que podeu fer el farcit d’aquests farcellets de lo que vulgueu, us agradi, tingueu a casa…, doncs la idea bàsica és aprofitar i recuperar les sobralles que fa alguns dies que domen al fons de la nevera sigui de Nadal, Cap d’Any, Reis, aniversari… 
Les verdures fresques com l’api, el porro i el julivert aporten frescor al farcit, els bolets aroma, el formatge melositat i la nou moscada emmascara qualsevol regust a sobralles. 

FARCELLETS FIL·LO DE SOBRALLES DE NADAL

Ingredients: 400 grams de carn variada cuita (sobralles), 150 grams de porro, 150 grams d’api, 20 grams de bolets secs (camagrocs, ceps…) 50 grams de formatge de cabra ratllat, 25 grams de julivert, 2 o 3 grans d’all, 8 fulls de pasta fil·lo, 20 grams de mantega, sal, pebre negre, nou moscada, oli i fil de coto a ràfia natural de cuina.

LA PASTA FIL·LO.- La pasta fil·lo és delicada, però després de utilitzar-la un parell de vegades ja veureu lo que no heu de fer i tot us semblarà més fàcil. No la deixeu mai molta estona al aire, doncs s’asseca i llavors ja no podreu treballar-la; no munteu els farcellets amb el farcit calent, sempre a temperatura ambient; aquest, el farcit, mai ha d’estar sucosos o humit, ja que llavors us mullarà excessivament la pasta fil·lo i aquesta es trencarà. 

EL FARCIT.- Poseu una mica d’oli a la paella i quan estigui calent aneu-hi afegint les verdures tallades ben menudes una darrera l’altra: porro, api, bolets remullats, julivert, all, sal i pebre, remeneu i deixeu coure uns 15 minuts a foc baix i la paella tapada. Mentre es fan les verdures trinxeu la carn amb el robot elèctric o a mà, afegiu-la a la paella, barregeu-ho ben be, ratlleu-hi la nou moscada, remeneu un altra cop, tasteu per si cal rectificar i per últim, amb el foc ja apagat, poseu-hi el formatge ratllat. Deixeu refredar a temperatura ambient. 

Escalfareu el forn a 180º. Obrireu el paquet de la pasta fil·lo, posareu els fulls que necessiteu damunt del marbre de la cuina, els tallareu a la mida i els pintareu amb la mantega fossa. Tot seguit –i sencer perdre gens de temps i lo més ràpid possible- muntareu els farcellets i els poseu a la safata del forn folrada amb paper sulfurat. Enforneu-los uns 10 o 15 minuts, més o menys, fins que tinguin un color daurat. Traieu els fills que tanquen el farcellets abans de servir-los a taula. 
Si poseu 50 grams de farcit per farcellet en tindreu per 16 unitats. Com a plat principal heu de calcular 4 farcellets per persona, sempre acompanyats d’una amanida vairada d’hortalisses de temporada.