Torró de massapà i fruites

Hi ha moltes maneres de fer massapà i si la que feu normalment us queda bé no teniu perquè canviar-la. 
Cada Nadal el meu pare i jo anàvem a la pastisseria a comprar un barra de torró de massapà i fruites (els altres els caga el tió, així com les neules i el xampany, llavors no en dèiem cava). Damunt del taulell hi havia una enorme figura (que en algun moment havia tingut forma de porquet amb la panxa plena de fruites de diferents colors, però que cada dia que passa es feia més i més petit). El meu pare saludava al pastisser i aquest li treia de l’obrador un tall de torró de massapà i fruites embolicat en un bonic llaç vermell. 
El Nadal és una diada feta de records d’infantessa i, segurament, per això necessito que hi hagi a la taula torró de massapà i fruites. Sé que avui en dia no gaudeix de gran acceptació, però jo no puc imaginar-me un Nadal sense ell. 

TORRÓ DE MASSAPÀ I FRUITES

Ingredients: 250 grams de farina d’ametlla Marcona (ametlla crua triturada), 150 de sucre llustre, 55 grams de clara d’ou, ½ pell de llimona ratllada, 100 grams de fruita confitada i un ou. 

Amassarem lleugerament la farina d’ametlla i el sucre llustre, li afegirem la ratlladura de llimona i les clares d’ou. Amassarem de nou i el deixarem reposar un dia a la nevera embolicat amb paper film. 
Escalfar el forn a 230 º de temperatura. Posarem el massapà entre dos trossos de paper film i amb el corró l’aplanarem, tallarem el laterals rectes fins a tenir un rectangle ben definit i reservarem el massapà que ens sobrarà per fer els elements de decoració i unes tires que posarem per separar les fruites confitades del farcit. 
Al mig del rectangle de massapà i distribuirem les fruites: farem tres (per exemple) fileres de diferents tipus de fruita confitada separades una mica entre elles, doncs aquest espai l’omplirem amb massapà i repetirem la mateixa operació, però al inrevés, m’explico -damunt del massapà que fa de separador entre les fruites de la primera capa, ara hi posarem fruites i damunt les fruites massapà- i amb l’ajuda del paper film ja podem enrotllar-lo i tancar els laterals. 
Posarem el torró en una safata de forn folrada amb paper sulfurat, el decorarem amb diferents formes que haurem fet amb el massapà que ens ha sobrat i el pintarem amb ou batut abans d’enfornar-lo. L’hem de coure al forn sense el ventilador engegat fins que tingui un bonic color, hem de vigilar-lo, doncs ha de quedar amb color, però tou de dintre (aproximadament entre 12 o 15 minuts). De seguida que és treu del forn l’hem de tornar a pintar amb ou batut, doncs així ens quedarà brillant. 
Cal deixar-lo refredar ben fred abans de tallar-lo. Amb aquestes quantitat he fet un torró de massapà i fruites de 550 grams, de 17 centímetres de llarg i 7 centímetres de diàmetre la part més gran, ja que no és cent per cent rodó com podeu veure a la fotografia. 

SUGGERIMENTS.- Segons la qualitat de l’ametlla (més o menys seca) potser que necessiteu més clara. El sucre llustre millor que el tritureu voslatres, doncs el que venen acostuma a portar midó de blat de moro. El massapà no s’ha de treballar molt, ja que llavors treu l’oli l’ametlla i al coure’l s’aplana. No s’ha d’enganxar al marbre, ni tampoc a les mans, si s’enganxa podeu afegir-hi una mica més de farina d’ametlla, i sí al contrari és massa dur unes gotes d’aigua.