Salsa salvitxada - calçotada

La recepta d’aquesta salsa és la que fa meva cunyada, la Carme Bou, per sucar-hi els calçots que escaliva en Pep Soler el seu marit. Ells tenen el coratge d’organitzar una “calçotada” cada any per a tota la família. Jo mai l'he fet, però tal com ella va explicar-me-la jo us la trameto a vosaltres. Sé, i sóc conscient, que hi ha mil i una receptes, però no tothom està disposat a compartir-la. 

SALSA SALVITXADA - CALÇOTADA


Ingredients: 250 grams ametlla torrada molta, 70 grams avellana torrada molta, 800 grams tomàquet escalivat net o de pot, 2 cabeces d’alls escalivats, ½ pebrot vermell escalivat, 2 nyores, 2 carquinyolis, pebre vermell dolç i picant, sal, sucre, julivert picat i entre ¾ o 1 litre oli. 

Poseu les nyores en remull i escaliveu els tomàquets, el pebrot vermell i els alls. Mentrestant podeu moldré les avellanes i les ametlles i preparar els altres ingredients. Pelareu i netejareu els alls, el pebrot vermell i els tomàquets escalivat i els posareu en un bol junt amb la polpa de les nyores remullades, és important que reserveu l’aigua on heu remullat les nyores, ja que us anirà bé per afegir a la salsa en substitució d’oli, i tots els altres ingredients. Barregeu molt tots els ingredients, afegiu-hi part de l’oli tritureu, tasteu, rectifiqueu si cal, i aneu construint la salsa amb els reste d’oli i part de l’aigua on heu remullat les nyores, doncs aquest substitució ens ajudarà ha fer-la una mica menys calòrica, fins que tingueu la textura i consistència adient. Heu de fer-la el dia abans i heu de pensar que amb el pas del temps la salsa s’espesseix. 
Amb aquetes quantitats en tindreu per 15 o 18 persones ben bé. 

NOTA. Crec que és molt important tenir cura de la consistència de la salsa, ja que el calçot s’ha de poder introduir bé, sense necessitat de prémer fort i al treure’l la salsa ha d’estar enganxada al calçot.