Sopa de patata

Les sopes senzilles, fàcils, nutritives, econòmiques, respectuoses i sostenibles (per allò de no llençar res)… gairebé han desaparegut de les nostres taules. Potser és una percepció meva, però és tal com jo ho veig, i per això he decidit aquesta tardor / hivern endinsar-me en el mon de les sopes. 
L’èxit d’una sopa és el brou amb que la farem, s’ha de servir calenta i en plat fondo. 

SOPA DE PATATA


Ingredients: 1 litre de brou, 400 grams de patates netes i pelades, 40 grams de pa, oli i 2 o 3 grans d’all de Belltall. Ingredients brou: ossos de conill o de pollastre (sense gens de pell o grassa), 1 pastanaga, 1 rama d’àpid, 1 porro, 4 fulles llorer, 3 grans d’all de Belltall, sal, pebre i 1 ½ litres d’aigua. 

Començaré per explicar com fer el brou, doncs és el punt de sortida de la sopa. En una cassola amb una mica d’oli enrossirem uns ossos de conill o de pollastre que tinguem després de desossar-me les cuixes del conill o els pits de pollastre, quan ja tinguin un cert color hi afegirem les verdures, salpebrarem i ho deixarem enrossir durant uns 10 minuts i quan sembli que està apunt d’enganxar-se a la cassola, llavors hi afegirem l’aigua, baixarem el foc i ho deixarem bullir entre 30 o 40 minuts. A mig coure ho tastarem per si cal rectificar de sal, colarem i reservarem a la nevera si no fem la sopa el mateix dia. 
Posarem el brou en una olla i mentre s’escalfa tallarem a làmines ben fines les patates, quan comenci a bullir les afegirem al brou i les deixarem bullir uns 15 minuts. En una paella fregirem uns grans d’all per donar gust al oli, els traurem, fregirem els xips de pa i el posarem damunt un paper perquè adsorbeixin l’oli. 
Servirem la sopa de patata en un plat fondo amb els xips de pa fregit al all damunt. Quantitat per 4 persones.