Cassola d’arròs amb bolets

Aquesta recepta vaig començar a fer-la quan vivíem a pagès, ja que llavors els bolets que collíem nosaltres o ens regalava en Joan Pons –si l’any era generós- els assecàvem, doncs no donaven l’abast a consumir-los tots. 
Ara els compro a una parada del mercat que exclusivament té bolets i encara que tinc la possibilitat de fer-la amb frescos, doncs té un bon sortit de varietats, m’agrada utilitzar el secs. Podeu fer la barreja que vulgueu, però els ceps són imprescindibles. 
 
CASSOLA D’ARRÒS AMB BOLETS 
 
Ingredients: 35 grams de bolets secs (15 grams de ceps, 10 grams de trompetes de la mort i 10 grams de barreja), 2 grans d’all, 2 pastanagues, tres banques d’api, 200 grams d’arròs, 1 pastilla de brou vegetal ecològic 1,250 mil·lilitres de brou, sal, pebre negra mòlt i oli d’oliva. 
 
A primera hora del matí o la nit anterior heu de posar el bolets secs en remull. L’aigua (1,250 mil·lilitres) on els hàgiu remullat l’heu de guardar, doncs serà el brou amb el que fareu l’arròs. Podeu fer-ho com vulgueu, però a mi m’agrada preparar-me tots els ingredients abans. Començo picant els dos grans d’alls ben petitons; pelant les pastanagues i tallant-les súper petitones; traient -amb el pelador de patates- els fils de les branques d’api i després tallant-les després ben petitones i finalment tallant, també més aviat bocins petits el bolets escorreguts. 
Amb tots els ingredients preparats ja podeu posar una cassola amb un raig d’oli d’oliva al foc mig, quan estigui moderadament calent hi afegireu l’all picat, remenareu, esperareu un parell de minuts (no més), hi ja podeu afegir-hi l’api, remenareu, esperareu uns minuts i ha podeu afegir-hi les pastanagues, remenareu, esperareu uns minuts més i finalment ja podeu afegir-hi els bolets, remenareu, salpebrareu, tornareu a remenar i ho deixareu uns 10 minuts. 
Mentrestant escalfareu el brou (l’aigua on heu remullat el bolets + la pastilla de brou vegetal ecològic). Quan aquest comenci a bullir, afegireu l’arròs a la cassola, remenareu i hi vessareu el brou, remenareu, tastareu el brou per si cal rectificar de sal i ho deixareu coure el temps que necessiti l’arròs, doncs no tots necessiten el mateix. No us oblideu que aquest és una arròs a la cassola o sigui que us ha de quedar sucós, però que no necessiteu menjar-lo amb cullera. 
 
Inclosa la preparació de les verdures he ce calcular que tardareu un hora més o menys. La quantitat és per quatre persones. Plat únic acompanyat d’una amanida. 
 
NOTA.- Us suggereixo que no poseu tot el brou de cop a la cassola, doncs hi ha vegades -no sé molt bé perquè- l’arròs no l’absorbeix tot. Jo sempre en reservo una mica de calent –per no tallar la cocció de l’arròs- i si cal l’afegeixo.