Amanida de patata, bacallà, tomàquet i cibulet

Aquesta recepta bàsicament la faig a l’estiu. La preparo a primer hora del matí, ja que necessita unes hores de maceració i a l’hora de dinar està al punt. Normalment la serveixo com a segon plat i de primer faig gaspatxo. 
 
AMANIDA DE PATATA, BACALLÀ, TOMÀQUET I CIBULET 
 
Ingredients: 400 grams de patata pelada cru, 250 grams de bacallà remullat (tipus esqueixada), 2 tomàquet grans (350 grams + o -), 100 grams de pèsols cuits, 1 gra d’all, sal, pebre, 6 cullerades oli d’oliva, 3 cullerades vinagre de poma i 15 grams de cibulet. 
 
Pelareu les patates, les tallareu a bocins més aviat petits i les bullireu en un pot amb aigua i sal, amb cura que no fer-les massa, doncs els bocins us han de quedar sencer. Escorreu i les deixareu refreda i això mateix (bullir, escórrer i refreda) fareu amb els pèsols. 
Posareu en el bol, on hi servireu l’amanida, l’oli, el vinagre de poma, la sal, el pebre i el gra d’all ben picat i barrejareu. 
Sobre la barreja de l’amaniment que ja teniu al bol hi afegireu el reste dels ingredients d’un en un, i recordeu remenar després de cada incorporació. Jo tinc un ordre, però suposo que no passa res si el canvieu. Jo començo amb el bacallà esqueixat; el tomàquet tallat petit i sense les llavors; la cibulet tallada súper petita i per últim els pèsols i les patates ja refredades, remenareu bé i abans de posar-ho a la nevera heu de tastar-ho per si cal rectificar. 
 
NOTA.- Heu de calcular que ha d’estar ben be unes 4 o 5 hores en maceració. Quan reserveu l’amanida a la nevara he tenir cura de que el bol està ben recobert amb film transparent, perquè l’all no deixi gust a la nevera. Encara que sigui una amanida freda millor treure-la de la nevera una estona abans, doncs a temperatura ambient està més bona, ja que si està massa freda és més difícil trobar el gust a tots els ingredients. 
Heu de calcular per 4 persones si el serviu com a segon. Temps de preparació uns 60 minuts com molt, és fàcil de fer i bonica de color.