Melmelada de figues

Si podeu treballar amb fruita de collita pròpia sou afortunats, però si l’heu de comprar us suggereixo que ho feu als productors del territori, com més propers millor, doncs la malmesa salut del planeta ens ho agrairà. 

MELMELADA DE FIGUES 

Ingredients: 1 quilo figues netes, 400 (100+300) grams de sucre, 1 beina de vainilla i el suc d’una llimona. 

Passareu un drap humit per netejar la pols de les figues, les escapçareu, tallareu a trossos i les posareu a macerar amb 100 grams de sucre tot la nit. 
Posareu a coure les figues, amb la cassola tapa, a foc baix entre 15 o 20 minuts fins que aquestes estiguin toves Si us agrada la melmelada molt fina, podeu triturar-la abans d’afegir-hi els 300 grams de sucre i la beina de vainilla, remenareu perquè quedi el sucre ben desfet i coureu uns 10 o 15 minuts mes. Hi tirareu el suc de la llimona, remenareu i la deixareu coure 5 minuts, remenant perquè no s’enganxi, fins aconseguir el punt. Apagareu el foc, traureu la beina de vainilla i ja podeu omplir el pots. 
Per saber si està tirar unes gotes en un plat fred: si quan s’inclina el plat la confitura no rellisca i qualla, vol dir que ja està al punt, si no s’ha de continuar la cocció. 
Empotar sempre amb calent, en el moment que s’apaga el foc. Els pots s’omplen fins dalt de tot procurant que no hi quedin bombolles, abans de tapar tirar-hi unes gotes de brandi o ginebra i un cop tapats es giren cap per avall per fer el buit. També es poden esterilitzar amb bany maria durant ½ hora. Són el mètodes més senzills i eficaços, perquè la melmelada i /o confitura es conservi durant molt de temps. 

SUGGERIMENTS.- Millor esperar un dies abans de començar a menjar qualsevol melmelada o confitura.