Remolatxa envinagrada

Sóc una enamorada de la remolatxa, doncs a part del seu bonic color és una hortalissa energètica, rica amb sucres i ferro que redueix la hipertensió arterial, millora la funció hepàtica, les infeccions a la bufeta, és laxant, té vitamina B i C… i un bon grapat més de coses, però no oblideu que, també, tenyeix com cap altra hortalissa a l’hora de manipular-la. 

REMOLATXA ENVINAGRADA

Ingredients: 1 quilo de remolatxa cuita, ½ litre d’aigua, ¼ litre de vinagre, 50 grams de sucre, 1 cullerada sopera de sal, 1 cullerada de postre de pebre negre en gra, 1 clau, 1 caiena i 3 o 4 fulles de llorer fresc o sec. 

Rentareu les remolatxes i les bullireu un 20 minuts senceres amb la pell. Les deixareu refredar dins de l’aigua on les heu bullit, els hi traureu la pell, les tallareu a trossos, omplireu el post de vidre i reservareu. Mentrestant posareu al foc un cassó amb l’aigua, el vinagre, el sucre i les especies / herbes. Apagareu el foc quan arrenqui a bullir, deixareu que es refredi abans de colar i vessar dins dels pots de vidre plens de remolatxa. 
Tapareu els pots i esperareu un parell de setmanes abans de començar a menjar-les, doncs així hauran absorbit tots els sabors de les especies. 
Sempre he guardat els pots a la nevera un parell de mesos ben be, però he de dir que mai han durat massa més. Aquest any he deixat un pot al rebost per comprovar fins quan es conservarà. Prometo informar-vos al respecte. 

La remolatxa envinagrada podeu afegir-la a les amanides o servir-la sola amb una mica de cibulet tallada petitona pel damunt. Aquesta darrera opció és ideal per servir com entremesos, junt amb un variat de viandes totes elles posades al mig de la taula i on cada comensal es serveix al seu gust. Ja he explicat en altres posts que jo entenc el entremesos com un substitut del primer plat i que a casa sempre el mengem asseguts a taula, ja que no és un “pica-pica”. 

SUGGERIMENTS: Poseu-vos guants o unteu-vos les mans amb oli per manipular les remolatxes, ja que tenyeixen.