Farcellets fil·lo de sobralles de Nadal

Lo primer que vull dir-nos és que podeu fer el farcit d’aquests farcellets de lo que vulgueu, us agradi, tingueu a casa…, doncs la idea bàsica és aprofitar i recuperar les sobralles que fa alguns dies que domen al fons de la nevera sigui de Nadal, Cap d’Any, Reis, aniversari… 
Les verdures fresques com l’api, el porro i el julivert aporten frescor al farcit, els bolets aroma, el formatge melositat i la nou moscada emmascara qualsevol regust a sobralles. 

FARCELLETS FIL·LO DE SOBRALLES DE NADAL

Ingredients: 400 grams de carn variada cuita (sobralles), 150 grams de porro, 150 grams d’api, 20 grams de bolets secs (camagrocs, ceps…) 50 grams de formatge de cabra ratllat, 25 grams de julivert, 2 o 3 grans d’all, 8 fulls de pasta fil·lo, 20 grams de mantega, sal, pebre negre, nou moscada, oli i fil de coto a ràfia natural de cuina.

LA PASTA FIL·LO.- La pasta fil·lo és delicada, però després de utilitzar-la un parell de vegades ja veureu lo que no heu de fer i tot us semblarà més fàcil. No la deixeu mai molta estona al aire, doncs s’asseca i llavors ja no podreu treballar-la; no munteu els farcellets amb el farcit calent, sempre a temperatura ambient; aquest, el farcit, mai ha d’estar sucosos o humit, ja que llavors us mullarà excessivament la pasta fil·lo i aquesta es trencarà. 

EL FARCIT.- Poseu una mica d’oli a la paella i quan estigui calent aneu-hi afegint les verdures tallades ben menudes una darrera l’altra: porro, api, bolets remullats, julivert, all, sal i pebre, remeneu i deixeu coure uns 15 minuts a foc baix i la paella tapada. Mentre es fan les verdures trinxeu la carn amb el robot elèctric o a mà, afegiu-la a la paella, barregeu-ho ben be, ratlleu-hi la nou moscada, remeneu un altra cop, tasteu per si cal rectificar i per últim, amb el foc ja apagat, poseu-hi el formatge ratllat. Deixeu refredar a temperatura ambient. 

Escalfareu el forn a 180º. Obrireu el paquet de la pasta fil·lo, posareu els fulls que necessiteu damunt del marbre de la cuina, els tallareu a la mida i els pintareu amb la mantega fossa. Tot seguit –i sencer perdre gens de temps i lo més ràpid possible- muntareu els farcellets i els poseu a la safata del forn folrada amb paper sulfurat. Enforneu-los uns 10 o 15 minuts, més o menys, fins que tinguin un color daurat. Traieu els fills que tanquen el farcellets abans de servir-los a taula. 
Si poseu 50 grams de farcit per farcellet en tindreu per 16 unitats. Com a plat principal heu de calcular 4 farcellets per persona, sempre acompanyats d’una amanida vairada d’hortalisses de temporada.

Torró de massapà i fruites

Hi ha moltes maneres de fer massapà i si la que feu normalment us queda bé no teniu perquè canviar-la. 
Cada Nadal el meu pare i jo anàvem a la pastisseria a comprar un barra de torró de massapà i fruites (els altres els caga el tió, així com les neules i el xampany, llavors no en dèiem cava). Damunt del taulell hi havia una enorme figura (que en algun moment havia tingut forma de porquet amb la panxa plena de fruites de diferents colors, però que cada dia que passa es feia més i més petit). El meu pare saludava al pastisser i aquest li treia de l’obrador un tall de torró de massapà i fruites embolicat en un bonic llaç vermell. 
El Nadal és una diada feta de records d’infantessa i, segurament, per això necessito que hi hagi a la taula torró de massapà i fruites. Sé que avui en dia no gaudeix de gran acceptació, però jo no puc imaginar-me un Nadal sense ell. 

TORRÓ DE MASSAPÀ I FRUITES

Ingredients: 250 grams de farina d’ametlla Marcona (ametlla crua triturada), 150 de sucre llustre, 55 grams de clara d’ou, ½ pell de llimona ratllada, 100 grams de fruita confitada i un ou. 

Amassarem lleugerament la farina d’ametlla i el sucre llustre, li afegirem la ratlladura de llimona i les clares d’ou. Amassarem de nou i el deixarem reposar un dia a la nevera embolicat amb paper film. 
Escalfar el forn a 230 º de temperatura. Posarem el massapà entre dos trossos de paper film i amb el corró l’aplanarem, tallarem el laterals rectes fins a tenir un rectangle ben definit i reservarem el massapà que ens sobrarà per fer els elements de decoració i unes tires que posarem per separar les fruites confitades del farcit. 
Al mig del rectangle de massapà i distribuirem les fruites: farem tres (per exemple) fileres de diferents tipus de fruita confitada separades una mica entre elles, doncs aquest espai l’omplirem amb massapà i repetirem la mateixa operació, però al inrevés, m’explico -damunt del massapà que fa de separador entre les fruites de la primera capa, ara hi posarem fruites i damunt les fruites massapà- i amb l’ajuda del paper film ja podem enrotllar-lo i tancar els laterals. 
Posarem el torró en una safata de forn folrada amb paper sulfurat, el decorarem amb diferents formes que haurem fet amb el massapà que ens ha sobrat i el pintarem amb ou batut abans d’enfornar-lo. L’hem de coure al forn sense el ventilador engegat fins que tingui un bonic color, hem de vigilar-lo, doncs ha de quedar amb color, però tou de dintre (aproximadament entre 12 o 15 minuts). De seguida que és treu del forn l’hem de tornar a pintar amb ou batut, doncs així ens quedarà brillant. 
Cal deixar-lo refredar ben fred abans de tallar-lo. Amb aquestes quantitat he fet un torró de massapà i fruites de 550 grams, de 17 centímetres de llarg i 7 centímetres de diàmetre la part més gran, ja que no és cent per cent rodó com podeu veure a la fotografia. 

SUGGERIMENTS.- Segons la qualitat de l’ametlla (més o menys seca) potser que necessiteu més clara. El sucre llustre millor que el tritureu voslatres, doncs el que venen acostuma a portar midó de blat de moro. El massapà no s’ha de treballar molt, ja que llavors treu l’oli l’ametlla i al coure’l s’aplana. No s’ha d’enganxar al marbre, ni tampoc a les mans, si s’enganxa podeu afegir-hi una mica més de farina d’ametlla, i sí al contrari és massa dur unes gotes d’aigua.

Xips de moniato

Ric en vitamines i potassi aquest tubercle sempre s’ha de menjar cuinat, ja que cru és indigest. Quan jo era petita, recordo menjar-los tan sols per la diada de Tots Sants, però per sort ara podem trobar-los al mercat durant la tardor i part de l’hivern. Cal escollir a l’hora de comprar-los els que tinguin un aspecte ferm, doncs és un producte fràgil, encara que no ho sembli, i si els volem guardar uns dies a casa emmagatzemar-los en un lloc fresc, sec, fosc i ben airejat. 

XIPS DE MONIATO

Ingredients: moniato, oli, sal i pebre. 

Escalfar el fon a 200º de temperatura. Rentar, pelar i tallar a rodanxes ben fines amb la mandolina els moniatos. Posar les rodanxes en un bol, ruixar-les amb una miqueta (una mica, mica, molt poquet) d’oli i amb l’ajuda de les mans procurar que totes les rodanxes quedin lleugerament untades. Distribuir-les damunt una safata folrada amb paper sulfurat i enfornar-les. Les heu de deixar uns 10 minuts, més o menys, fins que quedin cruixents. Al treure-les del forn, deixareu refredar damunt d’un reixa i quan estigui fredes ja les podeu salpebrar i servir a taula.

Codony escalivat i figues confitades

Aquesta si que serà la darrera recepta feta amb els codonys que hem collit del codonyer de casa. Amb els quatre comptats que han quedat aprofitaré per repetir alguna de les receptes que ja us he explicat i el tema “codony” no el tornaré a tocar fins l’any vinent. 

CODONY ESCALIVAT I FIGUES CONFITADES 

Ingredients: 300 grams de codony cuit i net i 4 figues confitades. 

Escalivar els codonys a la llar de foc o bé fer-los al forn, però si podeu millor fer-los lentament a la vora del foc, doncs absorbeixen un lleuger perfum a fum que els hi dóna un toc molt especial. 
Pelar-los, xafar-los i omplir els motllos directament al plat on els vulgueu servir. Just abans de portar-los a taula posar-hi una figa confitada al mig i vessar-hi una mica del mateix almívar de les figues. 
Amb aquestes quantitats en tindreu per quatre persones. El brot de romaní es per donar-hi un toc de color verd i trencar la dominant càlida de la recepta. 

La recepta de figues confitades. AQUÍ

Gambes amb brots de soia fresca a la papillota

L'únic secret d’aquesta recepta és que les gambes siguin de qualitat i els brots de soia fresca i ecològica. No sempre, però hi ha vegades que faig germinar la soia a casa, doncs és fàcil i en record els treballs a classe de ciències naturals, però si la compreu tingueu cura de que sigui ecològica. 

GAMBES AMB BROTS DE SOIA FRESCA A LA PAPILLOTA 

Ingredients: 16 gambes, 160 o 200 grams de brots de soia fresca, 2 cullerades sopera de suc de llimona, 1 cullerada de cafè de gingebre ratllat, 1 gra d’all de Belltall, 4 cullerades soperes de salsa de soia, 2 cullerades d’oli i pebre mòlt. 

Preparar les gambes: treure el cap, pelar, però deixant-hi la cua, treure el nervi dorsal, rentar, eixugar i reservar. 
Rentarem la soia i la deixarem escórrer fins el moment de muntar les papillotes. 
Mentre escalfem el forn a 190º de temperatura prepararem la salsa i el paper sulfurat (tallar quatre quadrats de 32x32 centímetres) per fer el paquets de la papillota. 
Barrejar en un bol la soia, el suc de llimona, el gingebre i el gra d’all ratllat i l’oli. 
Al mig de cada quadrat hi posarem un grapat de brots de soia, les gambes amanides amb una mica de pebre (no sal), ruixarem amb la salsa que ja tenim preparada, tancarem el paquet i courem 10 minuts al forn. Servir molt calent, just acabat de fer.

Eclairs de coliflor i formatge

He batejat aquesta recepta amb el nom de “eclairs” per l’aire que tenen, doncs al mossegar-los dóna la sensació de que es desinflen. Però a diferència dels autèntics “eclairs” aquestes són molt més saludables i puc assegurar-vos que la quitxalla els devorarà. 
Ideals per servir com entremesos, junt amb un variat de viandes totes elles posades al mig de la taula i on cada comensal es serveix al seu gust. Ja he explicat en altres posts que jo entenc el entremesos com un substitut del primer plat i que a casa sempre el mengem asseguts a taula, ja que no és un “pica-pica”. 

ECLAIRS DE COLIFLOR I FORMATGE  

Ingredients: 750 grams de coliflor, 2 ous, 6 cullerades soperes de farina, 50 grams de formatge Parmesà o qualsevol altra, julivert, sal i pebre. 

Rentarem la coliflor i la bullirem al vapor, doncs és una bona manera que no absorbeixi aigua. 
Escalfarem el forn a 210 º. Posarem en un bol la coliflor, triturarem amb l’ajuda de la batedora de mà i hi anirem afegint tots els altres ingredients: ous, formatge ratllat, julivert picat (un bon manat), sal, pebre i per últim la farina, remenarem bé, amb energia, fins que tinguem una massa homogènia. Si cal podeu afegir-hi una cullerada més de farina, però vigileu que no us quedin massa farinosos, per això cal coure la coliflor al vapor. 
A les safates de forn que tindrem folrades amb paper sulfurat anirem posant-hi cullerades de soperes de la massa i les courem uns 30 minuts. Al treure-les del forn les deixarem refredar un moment, les desenganxarem amb l’ajuda d’una espàtula i ja les podem servir a taula. Heu de calcular que us sortiran 50 unitats més o menys. 

SUGGERIMENTS.- Podeu substituir la coliflor per bròquil. La qualitat del formatge és molt important, per això jo us recomano Parmesà, però també us funcionarà un de cabra, Roquefort, Cabrales… qualsevol que tingui una gust potent i amb personalitat. Si treballeu amb un formatge que no es pot ratllar l’heu d’esmicolar molt bé perquè quedi ben repartit.