Timbal de poma, ceba i botifarra

Aquesta recepta té una part de caire més saludable que corresponent a la poma, ceba i panses i una altra no tan saludable que seria la part de botifarra, però com totes les coses si vigilem la quantitat que en mengem podem gaudir-ne d’ella algun que altra dia i us puc assegurar que és una barreja excel·lent i sorprenent en el contrast de sabors. 
Us recomano que un producte com la botifarra la compreu en una botiga de confiança o bé que sigui d’elaboració artesanal, ja que apart de la diferència que hi ha en el seu sabor i qualitat, també donem suport a gent que treballa des d’una ètica professional. Jo treballo, sempre que puc, amb material de Cal Pagès de l’Espluga de Francolí o Cal Carlí de Verdú, però cada poble té, com a mínim, un obrador de fiar. I pel obsessionats amb el colesterol… estem parlant de 50 grams de botifarra per persona o sigui que no crec que hi hagi cap problema. 

TIMBAL DE POMA CEBA I BOTIFARRA 


Ingredients: 100 grams de botifarra negra, 4 o 5 pomes, 1 ceba, 20 grams de panses, sal, pebre, canyella i oli. 

Posarem una paella al foc amb un rajolí d’oli amb la ceba tallada a làmines, taparem i la deixarem coure a foc suau, mentrestant pelarem i tallarem les pomes que afegirem a la paella així com les panses, hem de deixar-ho coure amb el foc baix fins que tingui una textura tova, però no hem de deixar que se’ns desfaci. 
Esmicolarem la botifarra negra i en una altra paella, no cal posar-hi oli, li donarem un cop de foc –sols per escalfar-la- doncs ja està cuita. 
Muntarem el timbal posant un fondo de poma, ceba i panses, al damunt una capa amb tot l’esmicolat de botifarra i acabarem el timbal amb una altra capa de poma, ceba i panses. La quantitat de la recepta la he calculat per dues persones.