Pastís fil·lo de ceba i orenga fresc

La pasta fil·llo és delicada de treballar, però després de utilitzar-la un parell de vegada ja sabreu que heu de fer i tot us semblarà més fàcil. Coses que he de tenir en consideració: mai deixar-la molta estona al aire, doncs asseca i llavors ja no podreu treballar-la. El farcit no ha d’estar calent, ni massa sucosos o humit, ja que llavors com mullarà excessivament la pasta fil·lo aquesta es trencarà. 
 
PASTÍS FIL·LO DE CEBA, PANSES I ORENGA FRESC 
 
Ingredients: 750 grams de ceba, 50 grams de panses, 40 grams de mantega, 5 grams d’orenga fresc, 5 fulls de pasta fil·lo, sal, pebre i oli. 
 
Posarem una paella amb una mica d’oli al foc i quan estigui calenta hi afegirem la ceba tallada i deixarem que es vagi coent a foc baix. Passats uns minuts salpebrarem, afegirem les panses, remenarem i ho deixarem coure uns 15 minuts més o menys; just abans d’apagar el foc hi posarem l’orenga fresc tallat petitó i ho deixarem refredar abans de muntar el pastís. 
 
Tal com us he explicat la pasta filo -no estar massa temps en contacte amb l’aire- o sigui que hem de tenir-ho tot preparat abans de començar a muntar el pastís. 
 
Farem fondre en un cassó la mantega per pintar els fons i els laterals del motllo. Obrirem el paquet de la pasta fil·lo i posarem damunt del marbre els fulls de pasta filo (que necessitem) per poder-es pintar amb la mantega fosa. Tot seguit –i sencer perdre gens de temps- muntarem el pastís. 
 
Hem de posar quatre de les fulles tenint cura que més de la meitat d’elles quedin fora del motllo, doncs amb aquestes parts taparem el pastís i farem les crestes. La cinquena fulla l’hem de posar al fons del motllo, ja que és la que ens recollirà tot el farcit. Omplirem, tancarem el pastis amb les parts de pasta fil·lo que havíem deixat fora del motllo i amb la pasta fil·lo que ens sobri farem les cretes, plecs… o guarniments. 
 
L’enfornarem uns 10 o 15 minuts, més o menys, a 180º de temperatura, fins que tinguin un color daurat. La mida del motllo és de 20 centímetres. Jo el serveixo acompanyat d’una amanida variada. Calculeu per quatre persones i entre 60 i 90 minuts de preparació. 
 
NOTA: Tal com us he explicat la pasta filo -no pot estar massa temps en contacte amb l’aire- o sigui que hem de tenir-ho tot preparat abans de començar a muntar el pastís.