Lasanya de patata al forn

Els experts esmenten que una bona lasanya ha de tenir cinc capes i que s’ha de greixar el fons un bon motllo refractari. Fins aquí tot correcte, doncs m’he cenyit a les pautes assenyalades, però el reste (de pautes) les he canviat lleugerament. He substituït les làmines de pasta per làmines de patata; la carn o Ragú per hortalisses; la beixamel per una salsa de nata líquida i rovell d’ou, però el formatge a la superfície exterior l’he mantingut. I malgrat tot això jo crec que està més proper a una lasanya que no a un pastís de patata occità / pâté de Treflas

LASANYA DE PATATA AL FORN

Ingredients: 500 grams de patates netes, 300 grams cuits d’algun tipus d’hortalisses o bolets de temporada, 30 grams de formatge Parmesà, 1 rovell d’ou, 6 cullerades de nata líquida, sal, pebre i oli. Opcional: herbes fresques. 

Escalfareu el forn a 200 º de temperatura. Rentareu, tallareu petitó i coureu (no cal coure’ls excessivament, doncs després estaran una estona al forn, i millor que no ens quedi un farcit sec) en una paella amb un rajolí d’oli les hortalisses o bolets amb els que hàgiu decidit fer la lasanya. Salpebrareu i hi afegireu (opcional) alguna herba fresca que harmonitzi bé amb el farcit que estigueu preparant. 
Mentrestant tallareu a làmines molt fines les patates, us suggereixo que ho feu amb l’ajuda d’una mandolina, les posareu en un bol i les amanireu amb sal, pebre i oli, barrejant-les amb les mans mateix.
Greixareu amb un pinzell untat d’oli el motllo on hàgiu decidit fer la lasanya, i ja podeu començar a muntar-la com més us agradi, però la base i l’ultima de patata. Quan ja la tingueu muntada vesseu-hi pel damunt la nata líquida barrejada amb el rovell d’ou i per últim cobriu-la amb el formatge Parmesà ratllat. L’enfornareu uns 25 minuts (+ o - ) fins que tinguin un color daurat i es vegi ben gratinada. 
Amb aquestes quantitats heu de calcular per quatre persones, podeu fer-la amb motllos individual (com l’he fet jo) o en un motllo d’uns 22 centímetres de diàmetre.