Flam d’ou en fred

Aquesta recepta de flam jo la tinc classificada com “econòmica”, ja que no cal forn i l’únic cosa imprescindible per fer-la és que s’ha de treballar amb ous ben frescos com els de les nostres “gallines felices” que viuen com volen. 
He de dir que és molt, però que molt fàcil i la tremolo que té el flam al desemmotllar-lo és cent per cent autèntica tremolo de flam. També la seva textura, gràcies a la gelatina, és més lleugera. 

FLAM D’OU EN FRED

Ingredients: ½ litre de llet, 4 ous sencers molt frescos, 100 grams de sucre, 5 fulles de gelatina (10 grams), 4 cullerades de postre de sucre, 1 cullerada de postre d’extracte de vainilla i oli vegetal. 

Posareu ½ cullerada de postre (2,50 grams + o -) de sucre en el fons de cada flamera, les posareu al foc fins que el sucre tingui color caramel i reservareu. En un plat fondo amb aigua freda i deixareu en remull les fulles de gelatina uns 8 o 10 minuts. Mentrestant en un cassó escalfareu la llet i quan comenci a bullir la traureu del foc i hi afegireu les fulles de gelatina escorregudes, remenareu amb energia fins que s’hagin desfet ben bé i la deixareu que és refredi una miqueta el temps just de batre el ous amb el sucre i la vainilla. 
Vesareu llet amb la gelatina ja desfeta al bol on hi teniu els ous, el sucre i l’extracte de vainilla batuts, barrejareu i ja podeu omplir les flameres. Les deixareu refredar a temperatura ambient abans de posar-les a la nevera. Heu d’esperar un dia més o menys abans de desemmotllar-los. 
Calculeu que amb les quantitats de la recepta us sortiran 8 flams. La mida de la flamera és de 8 centímetres de diàmetre, però podeu fer-los amb flameres més petites. 

SUGGERIMENTS.- Si pinteu els laterals de les flameres amb una mica d’oli us facilitarà la feina a l’hora de desemmotllar-los. Podeu substituir l’extracte de vainilla per una pell de llimona, escorça de canyella, flors de lavanda, fulles de romaní, brins de safrà… (que posareu a la llet) o qualsevol altra aroma que us vingui de gust o tingueu a l’abast.