Pastís fil·lo de peix

La pasta fil·lo és delicada a l’hora de manipular-la, però, també, és un producte que ofereix molts bons resultats, sobretot, en la presentació de qualsevol plat en que l’utilitzem. La pasta fil·lo és adient com gairebé cap altra per l’aprofitament de menjar, doncs ens permet farcir-la d’allò que més ens agradi o que tinguem al fons de la nevera. 

PASTÍS FIL·LO DE PEIX

Ingredients: 200 grams de peix cuit, 100 grams de porro, 75 grams de fonoll o api, 25 grams de formatge tipus Mascarpone, herbes aromàtiques, 4 fulls de pasta fil·lo, 10 grams de mantega, sal, pebre negre, nou moscada i oli. 

LA PASTA FIL·LO.- La pasta fil·lo és delicada, però després de utilitzar-la un parell de vegades ja veureu lo que no heu de fer i tot us semblarà més fàcil. 
No la deixeu mai molta estona al aire, doncs s’asseca i llavors ja no podreu treballar-la; no la munteu amb el farcit calent, sempre a temperatura ambient; aquest, el farcit, mai ha d’estar sucosos o humit, ja que llavors us mullarà excessivament la pasta fil·lo i aquesta es trencarà. 

EL FARCIT.- Poseu una mica d’oli a la paella i quan estigui calent aneu-hi afegint el porro i el fonoll o api tallats ben menuts, salpebreu, remeneu i deixeu-ho coure uns 15 minuts a foc baix amb la paella tapada. Mentre es fan les verdures esmicoleu el peix, preferentment blanc i cuit al vapor, l'afegireu a la paella  junt amb les herbes fresques tallades ben petitones i la nou moscada, barrejareu bé, tasteu per si cal rectificar i apagueu el foc. Deixeu refredar-ho a temperatura ambient i, abans de muntar el pastis heu d'afegir-hi el formatge Mascarpone o similar. 

Escalfareu el forn a 180º. Obrireu el paquet de la pasta fil·lo, posareu els fulls que necessiteu damunt del marbre de la cuina i els pintareu amb la mantega fossa. Tot seguit -sencer perdre gens de temps i lo més ràpid possible- muntareu el pastís. Heu de cobrir amb les fulles de pasta fil·lo el motllo tenint cura que més de la meitat d’elles us quedin fora del motllo, doncs amb aquestes parts tapareu el pastís i fareu les crestes. Omplireu, tancareu el pastis amb les parts de pasta fil·lo que havíeu deixat fora del motllo i fareu les crestes, plecs… o guarniments. 
Enforneu-lo uns 10 o 15 minuts, més o menys, fins que tinguin un color daurat. 
La mida del motllo és de 20 centímetres. Calculeu per quatre persones. Jo el serveixo acompanyat d’una amanida variada.