Plum Cake de bacallà, gambes i patata

El nom de “plum cake” d’aquesta recepta és degut a que l’he fet en un motllo rectangular on habitualment hi faig el tradicional “plum cake de fruites” i que jo sàpiga no hi ha cap llei que ho prohibeixis. És ideal preparar-lo per un dia que tingueu convidats, doncs el podeu fer el dia abans i així us descarregueu de feina el dia de la trobada amb familiars o amics. 
 
PLUM CAKE DE BACALLÀ, GAMBES I PATATA 
 
Ingredients cuites i ben escorreguts: 300 grams de bacallà, 150 de gambes i 200 grams de patates. Ingredients crus: 4 ous (XL), 2 grans d’all xafats, 2 cullerades de julivert fresc tallat ben petitó, sal, pebre negra mòlt i mantega. 
 
 Posareu en una cassola amb abundant aigua i sal al foc. Quan comenci a bullir i coureu primer les gambes uns 2 minuts, passat el temps les retirareu amb una escumadora i les deixareu damunt d’una reixeta perquè s’acabin d’escórrer. A la mateixa aigua hi coureu els talls de bacallà uns 4 o 5 minuts, els retirareu i els deixareu a la reixeta. Per últim a la mateixa aigua hi coure les patates uns 10 minuts (segons la classe que utilitzeu), les retirareu quan ja estiguin cuites i les deixareu escorre. 
 
Mentre es refreden i s’escorren els ingredients cuits, untareu el motllo amb mantega, en folrareu el fons amb paper sulfurat, que també untareu amb mantega i reservareu. En un bol batreu els ous amb una mica de sal i pebre negra molt. Xafareu els alls, tallareu ben petitó el julivert i reservareu fins el moment de afegir-los a la barreja de peix i patates. 
 
En un bol hi barrejareu les patates ben xafades; el bacallà esmicolat (net de pell i espines); les gambes tallades a bocins petitons i el julivert, remenareu fins que tots els ingredients estiguin ben barrejats, tastareu per si cal rectificar i –si ja està al vostra gust- ja podeu vessar-hi els ous batuts. Remenareu novament i vessareu al motllo preparat i reservat. Si voleu una textura molt fina podeu triturar-ho. 
 
 
Posareu el motllo en una safata amb un drap de cotó al fons, hi vessareu aigua calenta fins que aquesta cobreixi la meitat del motllo i ho posareu al forn escalfat a 180º entre uns 30 / 40 minuts. Per comprovar si ja està cuit l’heu de punxar amb una broqueta i si aquesta surt neta vol dir que ja estan. Esperareu que es refredin un mica per desemmotllar-lo, per fer-ho el millor és passar un ganivet pel lateral del motllo i amb molta cura deixar-lo caure damunt d’una safata. Sobretot no els guardeu a la nevera dins del motllo, doncs llavors us serà més difícil de desemmotllar. Recordeu-vos de treure el paper del fons abans de servir a taula. 
A mi m’agrada la lleugera crosta que queda al coure’l sense tapar el motllo amb paper d’alumini, però si voleu un aspecte més tipus flam o mousse podeu tapar-lo, vosaltres mateixos. 
 
La mesura del motlo és de: 26 cm de llarg, 7 cm d’alt i 11 cm d’ample. Heu calcular que tardareu un 90 minuts, ben bé, almenys la primera vegada, després potser una mica menys. Acompanyat d’una bona aminada en teniu per sis persones ben bé. 
 
NOTA.- Podeu substituir alguns dels ingredients cuits, per alguns altres que us agradin més, però sempre amb patata. L’aigua no li agrada a aquesta recepta, per això qualsevol producte que utilitzeu que contingui el mínim d’ella o sigui que sempre ben escorreguts. 
Si heu triat l’opció de fer-lo un dia per l’altre, al desemmotllar-lo deixeu-lo caure en un paper d’alumini i quan estigui fred, l’emboliqueu i el poseu a la nevera. 
Millor si el traieu (de la nevera) una estona abans de servir-lo a taula.