Plum Cake de bacallà, gambes i patata

El nom de “plum cake” d’aquesta recepta és degut a que l’he fet en un motllo rectangular on habitualment hi faig el tradicional “plum cake de fruites” i que jo sàpiga no hi ha cap llei que ho prohibeixis. És ideal preparar-lo per un dia que tingueu convidats, doncs el podeu fer el dia abans i així us descarregueu de feina el dia de la trobada amb familiars o amics. 
 
PLUM CAKE DE BACALLÀ, GAMBES I PATATA 
 
Ingredients cuites i ben escorreguts: 300 grams de bacallà, 150 de gambes i 200 grams de patates. Ingredients crus: 4 ous (XL), 2 grans d’all xafats, 2 cullerades de julivert fresc tallat ben petitó, sal, pebre negra mòlt i mantega. 
 
 Posareu en una cassola amb abundant aigua i sal al foc. Quan comenci a bullir i coureu primer les gambes uns 2 minuts, passat el temps les retirareu amb una escumadora i les deixareu damunt d’una reixeta perquè s’acabin d’escórrer. A la mateixa aigua hi coureu els talls de bacallà uns 4 o 5 minuts, els retirareu i els deixareu a la reixeta. Per últim a la mateixa aigua hi coure les patates uns 10 minuts (segons la classe que utilitzeu), les retirareu quan ja estiguin cuites i les deixareu escorre. 
 
Mentre es refreden i s’escorren els ingredients cuits, untareu el motllo amb mantega, en folrareu el fons amb paper sulfurat, que també untareu amb mantega i reservareu. En un bol batreu els ous amb una mica de sal i pebre negra molt. Xafareu els alls, tallareu ben petitó el julivert i reservareu fins el moment de afegir-los a la barreja de peix i patates. 
 
En un bol hi barrejareu les patates ben xafades; el bacallà esmicolat (net de pell i espines); les gambes tallades a bocins petitons i el julivert, remenareu fins que tots els ingredients estiguin ben barrejats, tastareu per si cal rectificar i –si ja està al vostra gust- ja podeu vessar-hi els ous batuts. Remenareu novament i vessareu al motllo preparat i reservat. Si voleu una textura molt fina podeu triturar-ho. 
 
 
Posareu el motllo en una safata amb un drap de cotó al fons, hi vessareu aigua calenta fins que aquesta cobreixi la meitat del motllo i ho posareu al forn escalfat a 180º entre uns 30 / 40 minuts. Per comprovar si ja està cuit l’heu de punxar amb una broqueta i si aquesta surt neta vol dir que ja estan. Esperareu que es refredin un mica per desemmotllar-lo, per fer-ho el millor és passar un ganivet pel lateral del motllo i amb molta cura deixar-lo caure damunt d’una safata. Sobretot no els guardeu a la nevera dins del motllo, doncs llavors us serà més difícil de desemmotllar. Recordeu-vos de treure el paper del fons abans de servir a taula. 
A mi m’agrada la lleugera crosta que queda al coure’l sense tapar el motllo amb paper d’alumini, però si voleu un aspecte més tipus flam o mousse podeu tapar-lo, vosaltres mateixos. 
 
La mesura del motlo és de: 26 cm de llarg, 7 cm d’alt i 11 cm d’ample. Heu calcular que tardareu un 90 minuts, ben bé, almenys la primera vegada, després potser una mica menys. Acompanyat d’una bona aminada en teniu per sis persones ben bé. 
 
NOTA.- Podeu substituir alguns dels ingredients cuits, per alguns altres que us agradin més, però sempre amb patata. L’aigua no li agrada a aquesta recepta, per això qualsevol producte que utilitzeu que contingui el mínim d’ella o sigui que sempre ben escorreguts. 
Si heu triat l’opció de fer-lo un dia per l’altre, al desemmotllar-lo deixeu-lo caure en un paper d’alumini i quan estigui fred, l’emboliqueu i el poseu a la nevera. 
Millor si el traieu (de la nevera) una estona abans de servir-lo a taula.

Salmó al forn amb crosta de mostassa i julivert

A casa no hi ha mai cap problema amb el peix sempre i quan no porti espines, per això un filet de salmó, on s’hagin eliminat totes les espines, és una bona opció. A la planxa ens agrada, però per no avorrir-nos i canviar una mica, la recepta que us proposo és de les que més èxit té. 
 
SALMÓ AL FORN AMB CROSTA DE MOSTASSA I JULIVERT 
 
Ingredients: 4 tallats de salmó, 60/70 (aprox.) grams de pa torrat ratllat, 1 ½ cullerada de sucre integral, 2 cullerades de mostassa Dijon, 2 llimes, 1 boci de mantega, 4 o 5 cullerades de julivert picat, sal, pebre negra mòlt i oli d’oliva. 
 
Barrejareu en un bol el pa ratllat, el sucre integral, la mostassa de Dijon, la mantega a temperatura ambient, la ratlladura de la pell de les llimes, el julivert picat, la sal i el pebre negra molt i reservareu. 
Ruixareu amb una mica de suc de les llimes (les mateixes que heu utilitzar per obtenir la ratlladura) el salmó i el posareu en una safata que pugui anar al forn amb el fons cobert de paper sulfurat prèviament untat amb unes gotes d’oli d’oliva. 
 
Repartireu la barreja que heu reservat entre els quatre tallats de salmó. Heu de prémer molt bé (la barreja) perquè quedi ben fixada a ells, no us preocupeu si part de la barreja cau pels laterals. 
 
Posareu la safata al forn escalfat a 200º uns 15 minuts, segons el punt de fet que us agradi el peix. Quan ja el tingueu cuit com a vosaltres us agradi (no us passeu o us quedarà sec), ja el podeu treure. El servireu acompanyat de patates o verdura (bledes, mongeta verda, bròquil…) al vapor. La quantitat és per quatre persones i tardareu uns 45 minuts més o menys. 
 
NOTA.- L’heu de servir acabat de treure del forn, doncs així apreciareu la “crosta”.