Compota de poma amb vainilla i canyella

A casa aquesta recepta és un postre tradicional d’hivern. Sempre l’hem fet amb les pomes més petitones i lletges de la collita, però com ara vivim a ciutat i no tenim pomeres les compro al mercat. Normalment les deixo uns dies a la cuina a temperatura ambient perquè perdin aquell toc de «càmera frigorífica» que acostumen a tenir. 
 
COMPOTA DE POMA AMB VAINILLA I CANYELLA 
 
Ingredients: 2 quilos de pomes, 25 grams de mantega, 4 cullerades soperes de sucre, 2 cullerades de postre de pasta concentrada de vainilla Bourbon, canyella en pols i 2 tasses de cafè d'aigua. 
 
Posareu la mantega tallada o bocins petitons i els posareu a la cassola on tingueu pensat fer la compota. Pelareu, traureu el cor de les pomes, les tallareu a octaus i les anireu posant a la cassola, quan porteu un quilo de pomes (més o menys) hi afegireu 2 culleres de sucre, 1 de la pasta de vainilla, un bon polsim de canyella i l'aigua. Fet això continuareu amb la resta de pomes i abans d’encendre el foc hi afegireu el resta de sucre, pasta de vainilla, canyella i remenareu.
 
Heu de posar la cassola al fogo petit i a nivell mig/baix, doncs fins que no s’hagi fos la mantega i les pomes hagi començat ha deixar anar aigua no podeu pujar el foc. En el moment que pugeu el foc heu d’estar alerta i remenar molt sovint perquè no s’enganxi la compota. Mentre remeneu, sempre amb cullera de fusta, heu d’anar trossejant les octaus de pomes, ja que així anireu donar textura a la compota, doncs mai l’heu de triturar -almenys pel meu gust-, quan s’hagi evaporat tota l’aigua que deixen anar les pomes, tingueu tots els octaus gairebé desfets, la compota tingui un bonic color daurat i semble que està a punt d’enganxar-se ja podeu apagar el foc i deixar reposar una estona. 
 
El meu consell és que la serviu sempre tèbia i sola, però també podeu servir-la amb gelat, iogurt, unes galetes integrals... Si l’heu de guardar, perquè no us l’heu menjat tota, millor fer-ho en un carmanyola de vidre i escalfar-la de nou abans de tornar-la a servir. 
 
Heu de calcular com a molt una hora per fer-la, però si teniu pràctica a la cuina 40 minuts són més que suficients.

  1. gravatar

    # by Unknown - 26 de gener del 2022, a les 6:00

    Gràcies Teresa.
    Es pot fer sense mantega?