Compota de poma amb vainilla i canyella

A casa aquesta recepta és un postre tradicional d’hivern. Sempre l’hem fet amb les pomes més petitones i lletges de la collita, però com ara vivim a ciutat i no tenim pomeres les compro al mercat. Normalment les deixo uns dies a la cuina a temperatura ambient perquè perdin aquell toc de «càmera frigorífica» que acostumen a tenir. 
 
COMPOTA DE POMA AMB VAINILLA I CANYELLA 
 
Ingredients: 2 quilos de pomes, 25 grams de mantega, 4 cullerades soperes de sucre, 2 cullerades de postre de pasta concentrada de vainilla Bourbon, canyella en pols i 2 tasses de cafè d'aigua. 
 
Posareu la mantega tallada o bocins petitons i els posareu a la cassola on tingueu pensat fer la compota. Pelareu, traureu el cor de les pomes, les tallareu a octaus i les anireu posant a la cassola, quan porteu un quilo de pomes (més o menys) hi afegireu 2 culleres de sucre, 1 de la pasta de vainilla, un bon polsim de canyella i l'aigua. Fet això continuareu amb la resta de pomes i abans d’encendre el foc hi afegireu el resta de sucre, pasta de vainilla, canyella i remenareu.
 
Heu de posar la cassola al fogo petit i a nivell mig/baix, doncs fins que no s’hagi fos la mantega i les pomes hagi començat ha deixar anar aigua no podeu pujar el foc. En el moment que pugeu el foc heu d’estar alerta i remenar molt sovint perquè no s’enganxi la compota. Mentre remeneu, sempre amb cullera de fusta, heu d’anar trossejant les octaus de pomes, ja que així anireu donar textura a la compota, doncs mai l’heu de triturar -almenys pel meu gust-, quan s’hagi evaporat tota l’aigua que deixen anar les pomes, tingueu tots els octaus gairebé desfets, la compota tingui un bonic color daurat i semble que està a punt d’enganxar-se ja podeu apagar el foc i deixar reposar una estona. 
 
El meu consell és que la serviu sempre tèbia i sola, però també podeu servir-la amb gelat, iogurt, unes galetes integrals... Si l’heu de guardar, perquè no us l’heu menjat tota, millor fer-ho en un carmanyola de vidre i escalfar-la de nou abans de tornar-la a servir. 
 
Heu de calcular com a molt una hora per fer-la, però si teniu pràctica a la cuina 40 minuts són més que suficients.

Barrejat de pollastre i carbassa

El pollastre modern és un producte de creixement ràpid que ha estat possible gràcies a la proesa de l’enginyeria agrícola. Com creixen tan ràpid i viuen molt poc la seva carn és bastant insípida. Per això si us ho podeu permetre us suggereixo que utilitzeu els anomenats “free range” o com diríem nosaltres “pollastres amb llibertat de moviment”, doncs com més bo sigui el pollastre millor serà el barrejat 
 
BARREJAT DE POLLASTRE I CARBASSA 
 
 Ingredients: 300 grams de pit de pollastre sense pell i desossat, 300 grams de carbassa crua, pelada i sense llavors, 1 ceba vermella, 30 grams de panses de Corint, 3 pebrot secs de Caiena, julivert, sal, pebre negra mòlt i oli d’oliva. 
 
Preparareu tots els ingredients abans, doncs el ritme a l’hora de fer aquesta recepta és més aviat ràpid. L’èxit d’aquesta recepta és que el gruix de tots els ingredients sigui prim i allargassat. 
Posareu a remullar les panses amb aigua calenta o un licor tipus Moscatell. Pelareu, rentareu i tallareu la ceba a làmines fines. Pelareu la carbassa i la tallareu a tires primes (uns 8/10 centímetres de llarg per uns 2 d’ample) i salpebrareu. Filetejareu el pit de pollastre, el tallareu a tires d’uns 5/6 centímetres de llarg i salpebrareu. Picareu el julivert. 
 
Posareu la Caiena a la paella o wok amb un raig d’oli d’oliva i la posareu al foc a una temperatura mitja alta i ho deixareu un minut, més o menys abans d’afegir-hi la ceba, remenareu i ho deixareu coure un parell de minuts. Hi afegireu les tires del pollastre salpebrades, remenareu, gairebé sense parar fins que estiguin cuites –que serà quan hagin canviat de color-. Llavors hi afegireu les tires de carbassa i les panses escorregudes, ho barrejareu tot molt bé i tapareu. Heu de remenar-ho de tan en tan fins que la carbassa s’hagi estovat (heu de calcular un 3/4 minuts). Finalment hi afegireu el julivert remenareu i ja podeu servir. 
 
Les quantitats d’aquest recepta són per a 2 persones. El temps necessari per fer-la és d’uns 35 minuts (menys o menys), depenent de la vostra habilitat a l’hora de preparar tots els ingredients i l’he classificat com a fàcil. 
 
NOTA: El toc picant de la Caiena en contrast amb la dolçor de les panses a mi m’agrada, però si no suporteu el picant podeu eliminar-la.