Canelons de bolets

No sabria dir-vos, però gairebé sempre cuino la pasta amb verdures, com a plat principal. Una de les coses més divertides d’aquesta recepta és no saber amb quins bolets faràs els canelons fins que tornes del mercat o dels bosc, doncs segons l’època trobaràs uns o altres, però mai, mai deixo de posar-hi ceps secs, ja que amb ells l’èxit està assegurat. 
 
CANELONS DE BOLETS Ingredients: 16 canelons precuinats El Pavo, 600 grams de bolets cuits i triturats, sal, pebre negra mòlt, farigola seca esmicolada, oli d’oliva, 1 gra d’all i 2 pebres de caiena, 220 grams de salsa beixamel, formatge ratllat tipus Emental i mantega. 
BOLETS CRUS.- 500 grams de xampinyó Portabello o blanc i 250 grams de la barreja que mes us agradi o trobeu, per exemple: bolets japonesos, fredolics, llenegues, camagrocs rossinyols… 
BOLETS SECS.- 20 grams de ceps i 15 grams de trompetes de la mor. 
 
 Netejareu el bolets frescos i els deixareu escórrer. Posareu en remull els secs unes 3 hores, més o menys. Tallareu els bolets frescos i remullats i reservareu. Fregareu el gra d’all amb la paella, posareu un bon raig d’oli a la paella on hi teniu el gra d’all i el pebre de caiena. Deixareu que l’oli es vagi impregnant d’all i la caiena mentre s’escalfa i abans d’afegir-hi el bolets retirareu ambdós. 
Afegireu el bolets, salpebrareu, remenareu. Heu de mantenir el foc mes aviat viu i quan us sembli que els bolets estan a punt d’enganxar-se hi afegireu un bon raig de l’aigua on heu remullats els bolets secs, hi afegireu la farigola seca i remenareu. Pràcticament no deixareu de remenar fins que s’hagi evaporat tota l’aigua. Tastareu per saber si heu de rectificar de sal, pebre i farigola i, també, per si ja estan cuits. Apagareu el foc i els deixareu reposar uns 20 minuts a la mateixa paella o cassola. 
Abans de triturar-los els deixareu escórrer una bona estona perquè puguin eliminar tot el possible líquid, doncs per farcir el canelons necessitem una polpa compacta, però no oblideu de guardar el suc que deixin anar, doncs igual el podeu utilitzar per donar gust a qualsevol altra recepta. Us suggereixo que tritureu el bolets amb moderació, doncs crec que una certa textura en el farcit fa que aquest es pugi apreciar millor, però suposo que això va a gustos. 
 
Jo utilitzo les plaques precuinades de la marca El Pavo, doncs trobo que fa que aquesta recepta sigui molt més fàcil de fer, però podeu fer-los com vulgueu. 
Untareu la safata amb unes gotes d’oli d’oliva, hi posareu el canelons, els cobrireu amb la salsa beixamel, el formatge ratllat i uns bocins petitons de mantega. 
 
Els coureu al forn escalfat a 200º uns 15 o 20 minuts segons el tipus de forn que tingueu i els 5 minuts últims heu d’encendre el grill. No m’atreveixo ha dir-vos la quantitat de canelons per persona, diria que tres està força bé, però cada casa és un món o sigui que els heu de calcular segons la gana de la vostra família o convidats. 
 
NOTES.- La primera és que malgrat que la recepta de tota la vida, la clàssica, diu que s’ha de posar salsa de beixamel al fons de la safata, jo l’unto amb unes gotes d’oli d’oliva, doncs trobo que l’excés de beixamel –almenys pel meu gust- amaga el sabor de farcit i per mi és la part més important dels canelons. La segona cosa que hem de fer és coure la pasta al dente, potser per això m’agraden les plaques precuinades. La tercera és no posar-hi formatges amb massa personalitat, doncs emmascaren el farcit i la salsa beixamel, per això al meu entendre el més aiden és un formatge tipus “Emental”. La quarta és que si poseu la part per on tanqueu el canaló a cara a dalt a l’hora de servir-los no els desmuntareu. 
 
La meva recepta de sala beixamel amb nou moscada la trobareu AQUÍ.