Lloms de lluç amb salsa d’olives negres

No hi ha res més saludable i poc innovador que un llom lluç a la planxa, però la salsa d’olives negres li dóna un contrapunt especial. M’agrada completar la recepta amb unes patates bullides amb la pell, però tampoc em desagrada amb qualsevol verdura al vapor como ara: bròquil, pèsols, mongeta tendra, etc. 
 
LLOMS DE LLUÇ AMB SALSA D’OLIVES NEGRES 
 
Ingredients: 4 lloms de lluç (150 grams sense espines), 4 cullerades soperes d’olives negres sense pinyol, 4 filets d’anxoves amb l’oli (escorregut), 8 cullerades soperes d’oli d’oli, 2 cullerades soperes de vinagre, sal, pebre i oli d’oliva. 
Opcional: 4 patates d’uns 100 grams cada una.
 
Posareu les olives negres sense pinyol, les anxoves, l’oli, el vinagre i un polsim de pebre negra mòlt dins el got de la batedora i triturareu, tastareu per si cal rectificar i reservareu. 
 
Posareu unes gotes d’oli a la planxa on coureu el peix, l’escalfareu al foc, salpebrareu els lloms de lluc i quan la planxa sigui ben calenta hi posareu el peix per la banda de la pell, uns dos minuts, baixareu la intensitat del foc, donareu la volta al peix i deixareu que s’acabi de coure. Heu de servir el peix sempre calent, això és important i mai l’heu de coure massa. 
 
PATATES.- Rentareu molt bé les patates, doncs les courem amb la pel. Posareu una olla al foc amb abundant aigua i un pessic de sal i quan comenci a bullir hi afegireu les patates, baixareu el foc i les deixareu un 30 minuts. Les escorrereu, les pelareu i les tallareu a rodanxes de mig centímetre i les repartireu en forma d’espiral (o la que més us agradi) en una safata.