Pastís de mató

Aquest és un pastís molt adient per servir-lo com a postre, doncs és lleuger. No és difícil de fer, però si que cal tenir cura al manipular-lo, ja que és delicat.

PASTÍS DE MATÓ 


Ingredients: 250 grams de mató, 75 grams de sucre, 45 grams de mantega, 2 ous, 1 cullerada de cafè de postre de llevat. 
Opcional decoració: sucre llustre. 

Deixareu escórrer el mató, fins que no tregui gota de suc. En un bol barrejareu bé el mató, el sucre, el llevat, els rovells d’ou i la mantega fosa fins que quedi una pasta ben llisa. 
Muntareu les clares a punt de neu i les afegireu a la pasta procurant no remenar gaire, perquè no es desinfli. 

Folrareu la base d’un motllo desmuntable de 22 centímetres de diàmetre amb paper sulfurat i l’untareu amb mantega o amb oli vegetal abans de vessar-hi la pasta. A l’hora de tallar el paper per folrar la base l’heu tallar una mica més gran que la base del motllo perquè quan poseu l’anella lateral i la tanqueu aquest (el paper) us sobresurti per fora del motllo, doncs aquest paper més tard el necessitareu. 

Posareu a coure el pastís al forn escalfat a 150º durant uns 45 / 55 minuts. Per saber si ja està cuit el punxareu amb una broqueta, i si aquesta surt neta ja el podeu treure del forn. 

És un pastís delicat per això us recomano que el deixeu refredar dins del motllo uns 10 minuts, aproximadament, abans de passar un ganivet per desenganxar-lo dels laterals i desmuntar el motllo. Quan ja hàgiu tret el lateral del motllo ja podeu posar el pastis -sense la base del motllo, però si amb el paper sulfurat- damunt d’un reixeta perquè s’acabi de refredar del tot. 
El paper sulfurat és la clau de l’èxit en el moment de passar el pastis d’un lloc a l’altre. Quan ja el tingueu a la safata on el vulgueu servir amb molt cura elimineu-ne el que sobresurti, però no intenteu eliminar-lo del tot, doncs podeu trencar el pastis. 
Heu de calcular que us sortiran ben bé us 8 racions. Podeu empolsar-lo amb sucre llustre o no. 

SUGGERIMENTS.- Per muntar bé les clares millor treballar-les a temperatura ambient, amb un pessic de sal i en un bol que no tingui cap reste de greix, ja que llavors (si el bol està greixos) no pujaran.

Timbal de carbassa amb Gorgonzola

Sembla que definitivament, ara sí, la tardor ja s’ha instal·lat a casa nostra. He de dir que l’estava esperant, doncs ja tenia ganes de començar a experimentar noves receptes amb les carbasses de l’hort. 

TIMBAL DE CARBASSA AMB GORGONZOLA 


Ingredients: 400 grams de polpa de carbassa cuita al forn i formatge gorgonzola. 

Tallareu la carbassa per la meitat, traure les llavors, fareu unes marques amb un ganivet, la ruixareu amb sal, pebre i oli i la posareu al forn escalfat a 220º uns 35 minuts fins que quan la punxeu amb el ganivet aquest us entri amb facilitat i tingui una textura suau. Traure la carbassa del forn i la deixareu refredar fins que pugueu manipular-la sense cremar-vos. Quan la carbassa s’hagi refredat amb l’ajuda d’una cullera buideu la carbassa, reservareu la polpa i llençareu la pell. 

Xafareu la polpa de la carbassa i amb ella muntareu uns timbals que posareu en una safata que pugui anar al forn amb uns bocins de formatge Gorgonzola al damunt. Els posareu uns minuts al forn per escalfar la carbassa i que el formatge es fongui. 

Jo he posat els timbals en plats individuals, per la fotografia, però normalment els faig en una safata tots junts. Per donar-hi un toc de color podeu posar-hi uns brins qualsevol herba aromàtica que tingueu a mà quan els hàgiu tret del forn. Quantitat per dos racions.

SUGGERIMENTS.- Les carbasses per fer aquest timbal són les de pell fina amb forma de bombeta.