Pastís de mató en fred

Pastís molt adient per un dia que tingueu convidats, doncs és fàcil de fer, està boníssim i el podeu preparar el dia abans. 

PASTÍS DE MATÓ EN FRED 

Ingredients: 170 grams de galetes, 90 grams de mantega, 500 grams de mató, 170 grams de sucre, 200 mil·lilitres de crema de llet (nata per muntar), 1 cullerada de postre de canyella i 1 cullerada de postre de pasta concentrada de vainilla Bourbon. 

Triturareu les galetes Maria (les de tota la vida) -tan fines com pugueu, doncs com més fines siguin les engrunes millor us anirà a l’hora de integrar-les amb els altres ingredients- i les barrejareu amb la canyella i la mantega fossa. 

Folrareu la base d’un motllo desmuntable de 22 centímetres de diàmetre amb paper sulfurat i l’untareu, la base folrada i el laterals, amb mantega o amb oli vegetal. Cobrireu el fons del motllo amb massa de les galetes triturades i barrejades amb la mantega i la canyella, la repartireu equilibradament pressionant bé perquè quedi ben anivellat i posareu el motllo a refredar a la nevera. 

Deixareu escórrer el mató, fins que no tregui gota de suc a la nevera. Muntareu la crema de llet amb el sucre i la reservareu a la nevera. En un bol barrejareu el mató escorreu amb la pasta concentrada de vainilla, hi afegireu la nata muntada que heu reservat a la nevera i barrejareu tots els ingredients amb una espàtula de silicona. 
Vessareu la barreja sobre la base que havíeu preparat, l’allisareu i el posareu 2 o 3 hores al congelador. Passat el temps el traureu del congelador i abans de posar-lo a la nevera el desemmotllareu. Passareu un ganivet pels laterals del motllo, l’obrireu i amb moltíssima cura el traspassareu a la safata i el guardareu a la nevera (1 o 2 hores perquè es descongeli) fins el moment de servir-lo a taula. Heu de calcular que us sortiran unes 8 racions ben be. La decoració al vostre gust. 

SUGGERIMENTS.- Les clàssiques galetes Maria són, pel meu gust, les més adients, però també podeu utilitzar-ne de xocolata, de gingebre… o personalitzar-les amb alguna especie que us agradi. Donat amb el tipus de ingredients amb que està fet, lo millor és menjar-lo quan abans millor i no tenir-lo masses dies passejant per la nevera. 
Si no voleu posar-lo al congelador l’heu de tenir un mínim de 8 hores a la nevera, però el desemmotllament és molt més delicat i complicat.