Xai amb gingebre, romaní i mel

Aquesta recepta és una versió una mica més elaborada, però tampoc massa més, de la clàssica recepta de “Xai al forn”. 

XAI AMB GINGEBRE, ROMANÍ I MEL 

Ingredients: 1 espatlla de xai (per exemple), 30 grams de gingebre fresc, 3 o 4 alls, romaní fresc, 1 llimona (el suc), mel, sal, pebre i oli d’oliva. 

Picareu al morter els alls, el romaní amb la sal i el pebre, hi afegireu el gingebre ratllat, el suc de la llimona i un raig d’oli d’oliva, barrejareu i amb aquesta pasta empastifareu els talls de xai. 
Posareu els talls de xai en una cocotte, la tapareu i la coure al forn escalfat a 180º durant uns 90 minuts, la destapareu, posareu una cullerada sopera de mel damunt de cada tall de xai i la deixareu uns 15 o 20 minuts més abans d’apagar el forn. 
Com el xai s’ha de servir calent, almenys pel meu gust, jo deixo la cocotte al forn mentre ens mengem el primer plat. 

Unes “Làmines de patata amb romaní al forn” és un bon acompanyament, ja que podeu coure ambdós plats a l’hora. 

SUGGERIMENTS.- Els temps de cocció heu d’adaptar-los al vostre forn i a la qualitat del xai, doncs segons l’edat del xai més o menys temps.

Flam d’ou en fred

Aquesta recepta de flam jo la tinc classificada com “econòmica”, ja que no cal forn i l’únic cosa imprescindible per fer-la és que s’ha de treballar amb ous ben frescos com els de les nostres “gallines felices” que viuen com volen. 
He de dir que és molt, però que molt fàcil i la tremolo que té el flam al desemmotllar-lo és cent per cent autèntica tremolo de flam. També la seva textura, gràcies a la gelatina, és més lleugera. 

FLAM D’OU EN FRED

Ingredients: ½ litre de llet, 4 ous sencers molt frescos, 100 grams de sucre, 5 fulles de gelatina (10 grams), 4 cullerades de postre de sucre, 1 cullerada de postre d’extracte de vainilla i oli vegetal. 

Posareu ½ cullerada de postre (2,50 grams + o -) de sucre en el fons de cada flamera, les posareu al foc fins que el sucre tingui color caramel i reservareu. En un plat fondo amb aigua freda i deixareu en remull les fulles de gelatina uns 8 o 10 minuts. Mentrestant en un cassó escalfareu la llet i quan comenci a bullir la traureu del foc i hi afegireu les fulles de gelatina escorregudes, remenareu amb energia fins que s’hagin desfet ben bé i la deixareu que és refredi una miqueta el temps just de batre el ous amb el sucre i la vainilla. 
Vesareu llet amb la gelatina ja desfeta al bol on hi teniu els ous, el sucre i l’extracte de vainilla batuts, barrejareu i ja podeu omplir les flameres. Les deixareu refredar a temperatura ambient abans de posar-les a la nevera. Heu d’esperar un dia més o menys abans de desemmotllar-los. 
Calculeu que amb les quantitats de la recepta us sortiran 8 flams. La mida de la flamera és de 8 centímetres de diàmetre, però podeu fer-los amb flameres més petites. 

SUGGERIMENTS.- Si pinteu els laterals de les flameres amb una mica d’oli us facilitarà la feina a l’hora de desemmotllar-los. Podeu substituir l’extracte de vainilla per una pell de llimona, escorça de canyella, flors de lavanda, fulles de romaní, brins de safrà… (que posareu a la llet) o qualsevol altra aroma que us vingui de gust o tingueu a l’abast.

Croquetes de moniato

Aquestes croquetes no tenen res a veure amb les “de la mare”, però, com qualsevol altra croqueta, són especialment adients per servir en uns entremesos. 
Ja he explicat en altres posts que jo entenc el entremesos com un substitut del primer plat i que a casa sempre els mengem asseguts a taula. 

CROQUETES DE MONIATO

Ingredients: 300 grams de moniato cuit i escorregut, 50 grams de formatge ratllat, 30 grams pa ratllat de gra gran, 2 grans d’all de Belltall, 5 grams de llevat, julivert, pebre negra mòlt, nou moscada acabada de ratllar, farina de pa ratllat de gra fi i oli. 

Pelareu, tallareu i bullireu els moniatos amb agua amb sal, uns 15 minuts, els deixareu escórrer 1 hora més o menys abans de començar a fer la massa de les croquetes. 
En un bol aixafareu el moniatos escorregut i els barrejareu amb tots els ingredients, no hi heu de posar sal, doncs ja li heu posat a l’hora de bullir-los. però heu de tastar la massa per saber si cal rectificar-la. La massa no ha de quedar humida, doncs llavors no podreu fer les croquetes, per això és molt important que deixeu escórrer molt bé els moniatos després de bullir-los. 

Escalfareu oli en un cassó amb suficient quantitat per què cobreixi les croquetes. Mentrestant posareu un paper d’alumini damunt del marbre on hi anireu deixant les croquetes, en forma de pilotes. Quan les tingueu totes fetes passeu-les per farina de pa ratllat de gra fi i deixeu-les, un altra cop, damunt d’una part neta del paper d’alumini. El temps de fer les croquetes tindreu l’oli calent i ja podreu començar a fregir-les. Heu de calcular que us sortiran unes 20 / 24 croquetes. 

SUGGERIMENTS.- Utilitzeu un formatge de gustós com: un Parmesà, manxego, de cabra… tipus sec o semi-sec, però mai un tipus “Emmental”, doncs al coure les croquetes se us desfaran. Podeu servir-les acompanyades d’una amanida com a primer plat o en qualsevol entremès junt a un bon variat de altres viandes.

Sopa de remolatxa i mel amb formatge

Fa tres o quatre anys que plantem remolatxes a l’hort i diria que són agraïdes, doncs no donem cap mena de problema. M’agrada el seu sabor, però sobretot m’entusiasma el seu color. 

SOPA DE REMOLATXA I MEL AMB FORMATGE 

Ingredients: 450 grams de remolatxa crua, 200 grams de patates netes, 1 cullerada de mel, sal i pebre blanc. 

Bullireu les remolatxes tallades a bocins, però amb la pell i les patates pelades amb agua i sal uns 20 minuts i ho deixareu refredar dins de la mateixa olla. 
Escorrereu les patates i la remolatxa, però heu de reservar una part de l’aigua on les heu bullit. 
Pelareu les remolatxes i les posareu junt amb les patates i una parell o tres de cullerots de l’aigua que heu reservat dins del got de la batedora. I ho batreu 3 minuts ben bons, doncs com més estona ho bateu més emulsionat us quedarà. Hi afegireu la mel i un polsim de pebre blanc (opcional) i tornareu a batre. Tastareu, rectificareu si cal, doncs potser que necessiti una mica més de líquid i ja està apunt per servir. 

M’agrada servir-la tèbia, amb plat fondo i amb una mica de formatge de cabra esmicolat pel damunt. Quantitats per quatre persones. 

SUGGERIMENT.- No us passeu amb la mel. Utilitzeu-ne una de qualitat i de sabor neutre, doncs si té un sabor molt marcat i potent anul·larà el gust de la remolatxa.