Guisat de botifarra amb tomàquet

Això de que la botifarra com més bona està és a la brasa no es del tot cert. La meva teoria és que la “brasa” pot dissimular la baixa qualitat d’alguns productes, entre ells una botifarra de nivell baix, però una botifarra comprada a un obrador de confiança és cent per cent apta per cuinar-la de diferents maneres. 

GUISAT DE BOTIFARRA AMB TOMÀQUET 

Ingredients: 500 grams de botifarra, 300 grams de ceba tallada i neta, 1 pot de tomàquets en conserva sencers i pelats (780 grams aprox.), 3 grams d’all de Belltall, 2 cullerades soperes sucre integral (aprox.), sal, pebre negra mòlt, oli i orenga sec esmicolat. 

Enrossireu la botifarra tallada a bocins en una cassola amb un parell de cullerades d’oli d’oliva, els traureu i els reservareu. 
A la mateixa cassola hi posareu la ceba tallada, salpebrareu i amb la cassola tapada i el foc baix la deixareu coure una bona estona, fins que estigui ben transparent, però també amb un color lleugerament daurat. Llavors hi vessareu el pot de tomàquet, inclòs el suc, aixafareu els tomàquets sencers amb una forquilla, hi afegireu el sucre integral i l’orenga sec esmicolat, remenareu, tapareu la cassola i amb el foc baix ho deixareu coure uns 25 minuts. Cal remenar de tan en tan, controlar si és necessari aixafar més el tomàquets i és convenient tastar-ho per si cal rectificar. 
Quan ja tingueu la salsa al vostre gust -que serà quan una bona part del suc dels tomàquets s’hagi evaporat, doncs mai ens ha de quedar aigualida- hi afegireu el bocins de botifarra i ho deixareu acabar de coureu uns 5 minuts més o menys. 
Servireu en un plat fondo amb un raig d’oli i julivert tallat petit pel damunt. No us oblideu de posar una bona panera de pa cruixent a la taula i cullera, doncs els que no vulgui sucar pa a la salsa podrà menjar-la amb la cullera. Quantitats per quatre persones 

SUGGERIMENTS.- Si utilitzeu tomàquets frescos els haureu de ratllar en lloc de aixafar-los i substituir el suc de la conserva per una mica de brou vegetal. Els tomàquets siguin en conserva o frescos és important la seva qualitat.