Pastís de mores

Encara que setembre sigui el més per excel·lència per fer coses amb mores, per fer aquest pastís tan sols les necessiteu per decorar-lo, doncs el secret d’aquest pastís és fer-lo amb la pasta concentrada de mores “Home Chef” un magnífic i extraordinari producte fet a casa nostra. 

PASTÍS DE MORES 

Ingredients: 250 grams de farina, 250 grams de sucre, 4 ous, 1 sobre de llevat en pols, 100 mil·lilitres de llet, 50 mil·lilitres d’oli i 2 cullerades soperes de pasta concentrada de mores “Home Chef”. Opcional decoració: sucre llustre i fulles i mores fresques. 

Barrejareu el sucre i els ous fins que tingueu una crema de textura esponjosa i suau, hi afegireu els ingredients líquids i la pasta concentrada de mores, barrejareu bé i finalment hi afegireu la farina (no oblideu de tamisar-la) i el llevat i remenareu amb energia, per incorporar la farina, fins que tingueu una massa ben fina i cremosa. 
Vessareu la massa a un motllo untat amb mantega o folrat amb paper sulfurat i posareu el pastís al forn, escalfat a la temperatura de 180º, durant uns 35 /45 minuts aproximadament. Punxareu amb una broqueta i si aquesta us surt seca vol dir que ja està cuit. El deixareu refredar dins del motllo uns 10 minuts abans de desemmotllar-lo, després el deixareu refredar del tot damunt d’una reixeta. 

Amb aquestes quantitats podeu utilitzar un motllo de 25 o 27 centímetres de diàmetre i heu de calcular que us sortiran unes 12 porcions. Podeu empolsar-lo amb sucre llustre i decorar amb un bouquet de mores fresques. 

SUGGERIMENTS.- Podeu substituir la pasta concentrada de mores “Home Chef” per melmelada de mores. Aquest pastís us quedarà d’un lleuger color morat. El sucre llustre és simplement decoratiu o sigui que si voleu no cal posar-lo.

Carpaccio de patates amb cibulet

La tècnica de preparació denominada carpaccio, consisteix en tallar a làmines fines, en principi, carn, però també es pot utilitzar en qualsevol altre aliment com ara verdures, fruita o peix. 

CARPACCIO DE PATATES AMB CIBULET 

Ingredients: 400 grams de patates, sal, oli d’oliva i cibulet. 

Netegeu, talleu a làmines el màxim de fines les patates, però sense pelar-les i reserveu-les. 
Talleu a la mateixa mida del fons de la cistella de bambú de coure al vapor uns papers sulfurats, punxeu-los per fer-hi uns forats, pinteu-los amb oli, distribuïu les làmines de patates que heu reservat, poseu els papers amb les patates un damunt de l’altre, tapeu la cistella de bambú i coeu-les uns 12 o 15 minuts, no han de quedar excessivament cuites, lleugerament al dente. 
Traieu-les del foc, poseu-hi la sal i deixeu-les refreda una mica no molt. 
Distribuïu-les de forma bonica en el mateix plat (individual) que servireu a taula posant-hi pel damunt cibulet tallada petitona. Si voleu podeu ruixar-les amb una rajolí d’oli, però jo les prefereixo sense. 
La mida de la meva cistella de bambú de coure al vapor fa uns 23 centímetres de diàmetre i amb quatre papers he cuit totes les patates. Un paper per persona més o menys. 

SUGGERIMENTS.- Heu de posar les làmines de patates als papers per coure-les una al costat de l’altre, doncs si les poseu una damunt de l’altra s’enganxen i llavors no podreu muntar el plat tipus carpaccio, ja que uns quedaran… patates al vapor. 
Podeu substituir la cibulet per: ou dur esmicolat, anxoves, trufa picada petitona… doncs la patata accepta moltes coses.

Melmelada de figues

Si podeu treballar amb fruita de collita pròpia sou afortunats, però si l’heu de comprar us suggereixo que ho feu als productors del territori, com més propers millor, doncs la malmesa salut del planeta ens ho agrairà. 

MELMELADA DE FIGUES 

Ingredients: 1 quilo figues netes, 400 (100+300) grams de sucre, 1 beina de vainilla i el suc d’una llimona. 

Passareu un drap humit per netejar la pols de les figues, les escapçareu, tallareu a trossos i les posareu a macerar amb 100 grams de sucre tot la nit. 
Posareu a coure les figues, amb la cassola tapa, a foc baix entre 15 o 20 minuts fins que aquestes estiguin toves Si us agrada la melmelada molt fina, podeu triturar-la abans d’afegir-hi els 300 grams de sucre i la beina de vainilla, remenareu perquè quedi el sucre ben desfet i coureu uns 10 o 15 minuts mes. Hi tirareu el suc de la llimona, remenareu i la deixareu coure 5 minuts, remenant perquè no s’enganxi, fins aconseguir el punt. Apagareu el foc, traureu la beina de vainilla i ja podeu omplir el pots. 
Per saber si està tirar unes gotes en un plat fred: si quan s’inclina el plat la confitura no rellisca i qualla, vol dir que ja està al punt, si no s’ha de continuar la cocció. 
Empotar sempre amb calent, en el moment que s’apaga el foc. Els pots s’omplen fins dalt de tot procurant que no hi quedin bombolles, abans de tapar tirar-hi unes gotes de brandi o ginebra i un cop tapats es giren cap per avall per fer el buit. També es poden esterilitzar amb bany maria durant ½ hora. Són el mètodes més senzills i eficaços, perquè la melmelada i /o confitura es conservi durant molt de temps. 

SUGGERIMENTS.- Millor esperar un dies abans de començar a menjar qualsevol melmelada o confitura.