Hamburgueses de llenties

Les llenties, sanes i riques amb fibra, són, probablement, la llegum cultivada més antiga. Com són planes i fines la seva cocció és molt més ràpid que la majoria de les llegums i per això són fàcil de cuinar-les. Espero que els hi feu un lloc a la vostra dieta. 

HAMBURGESES DE LLENTIES

Ingredients: 400 grams de llenties cuites i escorregudes, 1 ceba, 1 ou, julivert, sal, pebre i oli. 
Opcional: 1 o 2 cullerades soperes de pa ratllat de gra gran. 

Posareu en una olla amb aigua freda i sal a coure les llenties, a foc mig durant uns 30 minuts, junt amb un boci de porro i api, 2 fulles de llorer i un branquilló sec de farigola. Heu de controlar-les, doncs hi ha tipus de llegum que poden necessitar més o menys temps. Quan ja estiguin cuites, les escorrereu, traureu les herbes i verdures que els hi havíeu posat i les reservareu fins el moment de fer les hamburgueses. 
Tallareu la ceba a bocins petitons, trinxareu el julivert i reservareu. Amb l’ajuda d’un robot de cuina o amb una batedora de mà elèctrica triturareu les llenties, la ceba tallada, el julivert trinxat i l’ou. Salpebrareu la massa, triturareu de nou, tastareu, rectificareu si cal i segons la consistència que us hagi quedat hi afegireu 1 o 2 cullerades de pa ratllat de gra gran o de brou d’on heu cuit les llenties, barrejareu i la deixareu reposar uns minuts. 
Separareu la massa amb 12 porcions que deixareu damunt d’una safata. 
Escalfareu la planxa o una paella antiadherent untada amb un rajolí d’oli, donareu forma d’hamburguesa a cada una de les porcions que heu fet abans i les anireu posant a la planxa o paella coent-les per ambdós costats. Heu de posar unes gotes d’oli damunt de cada hamburguesa abans de girar-les, doncs així evitareu que s’enganxin. 
Les servireu acabades de fer, ja que calentes són molt més bones, amb una amanida feta amb diferents hortalisses. 

SUGGERIMENTS.- Són una mica delicades o sigui que cal tenir cura amb elles a l’hora de girar-les. No les heu de coure gaire, doncs correu el perill que us quedin seques, uns 2 minuts per cada cara més o menys.