Amanida amb pera caramel·litzada i pinyons

Les amanides m’encanten durant tot l’any, però quan fa fred trobo que és molt encertat afegir-hi algun ingredient calent, doncs l’escalfor d’aquest, com ara les peres caramel·litzades de la recepta d’avui, equilibren temperatures i contrastos entre les fulles fresques i cruixents de l’enciam i la suavitat i tebiesa de les peres acabades de treure de la paella. 

AMANIDA AMB PERA CARAMEL·LITZADA I PINYONS 

Ingredients: dos tipus d’enciam (fulla de roure i escarola per exemple), ½ pera per persona, pinyons, sal, pebre, oli, vinagre balsàmic, mel, i mantega. 
Opcional. formatge de cabra o gorgonzola esmicolat. 

Rentareu molt bé les fulles dels enciams que hàgiu decidit utilitzar, les centrifugareu per eliminar-ne l’aigua, les posareu a la safata on tingueu previst servir l’amanida i reservareu. 
Pelareu, tallareu a quart les peres, els hi traureu el cor, les llavors i les reservareu. 
Posareu uns 8 grams de mantega junt amb un raig d’oli a la paella a foc baix. Quan la mantega s’hagi fos hi afegireu les peres, salpebrareu, ruixareu amb un parell de cullerades soperes de mel, pujareu el foc i ho deixareu coure uns 5 minuts. Hi afegireu un raig de vinagre balsàmic i deixareu coure els quart de pera uns 5 minuts més (més o menys). Heu de girar-les perquè es caramel·litzin per tots els costats. 
Mentre teniu les peres el foc en una altra paella sense oli torrareu el pinyons. 
Posareu els quarts de pera caramel·litzats damunt del variat de fulles d’enciam ja amanides, els pinyons torrats i els bocins de formatge si us heu decidit servir-la amb formatge. 

SUGGERIMENT.- La gràcia d’aquesta amanida és servir-la quan els quarts de pera encara estan calents o tebis. La vinagreta l’heu de fer amb vinagre balsàmic i si voleu podeu afegir-hi una mica de mostassa de Dijon.