Sopa de llenegues i moniato

A la tardor/ hivern l’hort està poc productiu, però no el boscos que ens envolten si ha plogut. Com hem tingut un principi de tardor plujosa i càlida els cistells de bolets entren a casa a bon ritme. Els més bonics els faig a la brasa, a la graella o al forn i els menys agraciats saltejats o sopes. 
Altre dia, no sé on vaig llegir que el bolets són originaris de la zona mediterrània i que ja s’utilitzaven abans de Crist, però el reportatge també feia menció a que els moniatos, com tots sabem, va arribar a Europa al llarg dels segles XV-XVI, crec que d’aquesta lectura va néixer la idea de maridar ambdós productes i fer-ne amb ells una sopa. Puc dir-vos sense recances que m’ha quedat boníssima. 

SOPA DE LLENEGES I MONIATO

Ingredients: 500 grams de llenegues fresques i netes, 200 grams de moniato, ½ ceba, 1 ½ litre de brou vegetal, sal, pebre i oli. 

Abans que res heu de reservar algunes llenegues, les més boniques, per laminar-les i amb elles guarnir la sopa. 
Poseu en una olla una mica d’oli i quan estigui calent poseu-hi la ceba tallada a trossos petits, deixeu-la coure uns 5 o 6 minuts amb l’olla tapada; afegiu-hi les llenegues i deixeu-ho coure uns 10 minuts amb l’olla destapada, remenant-ho de tant en tant. Passats els 10 minuts afegiu-hi el moniato tallat a trossos petitons, un litre de brou vegetal, un polsim de sal i pebre negre (opcional) i bulliu-ho a foc baix durant uns 15 minuts amb l’olla tapada. 
Traieu l’olla del foc, tasteu-ho per si cal rectificar de sal i tritureu-ho -si veiem que ens ha quedat massa espesa podem afegir-hi la resta de brou- fins que tinguem la textura i consistència que ens agradi. A mi m’agrada que tingui una textura rústica, o sigui que no cal triturar-la molt fina. 
En una paella amb un rajolí d’oli fregiu les llenegues, tallades a làmines, que havíem reservat. Uns minuts abans de traure-les de la paella les salpebreu-les. 
Serviu la sopa en un plat fondo amb les làmines de llenega al damunt. Quantitat per a 6 persones. 

LLENEGA o MOCOSA.- Hygrophorus limacinus