Pissaladière - Coca de ceba, anxoves i olives negres

Aquesta és una versió de les moltes que hi ha de la Pissaladière. La primera que vaig fer la vaig copiar d’algú llibre de cuina, d’això fa una pila d’anys. L’he anat rectificant i provant suggeriments d’altres cuineres, però finalment m’he quedat amb la que avui comparteixo amb vosaltres. Tots els productes són importants, però la qualitat de les anxoves és bàsica. 

PISSALADIÈRE - COCA DE CEBA, ANXOVES I OLIVES NEGRES 


Ingredients: 1 massa finíssima de pizza de 260 grams, 500 grams de ceba, 40 grams d’olives negres, 40 grams de formatge Parmesà, 30 grams d’anxoves de l’Escala amb oli, 2 cullerades soperes de vinagre balsàmic, 1 cullerada sopera de sucre moreno, 2 cullerades soperes de fulles d’orenga fresc i oli d’oliva. 

La base d’aquesta coca pot ser de qualsevol tipus de massa, però com més fina millor, almenys pel meu gust. En una paella amb una mica d’oli coure la ceba a foc baix durant uns 15 minuts, remenant-la de tan en tan, fins que la ceba estigui tova i transparent. Afegir-hi el vinagre, el sucre i deixar un parell de minuts més al foc, apagar el foc i deixar-ho refredar. Un cop refredada i just abans de cobrir amb ella la coca / pissaladière afegir-hi, a la ceba cuita, les olives negres, les anxoves tallades a bocins i les fulles de orenga fresc, barrejar-ho bé i ja estarà a punt per muntar-la. 
Escalfeu el forn i prepareu la massa segons les instruccions que us indiqui el fabricant. Normalment faig la coca / pissaladière sencera, però per la foto (no tinc un safata tan gran) n’he fet quatre d’individuals. 
Cobrir amb el formatge Parmesà la base de la massa i posar-hi al damunt la cobertura de: ceba, anxoves, olives negres i orenga fresc, enfornar-la uns 15 minuts, segons el tipus de massa necessitareu més o menys. 
Servir-la calenta acompanyada d’unes fulles de ruca o enciam. Quantitat per 4 racions.