Falafel

El falafel no és altra cosa que una croqueta de cigrons remullats, però amb l’ajuda de tots els altres ingredients fan d’elles un dels plats més populars de la cuina de l’Orient Mitjà. Les herbes fresques com el coriandre, imprescindible, la menta i el julivert junt amb el comí són les que li donen aquest toc tan especial i característic. 
La seva popularització, en part, l’han fet el jueus a New York i els libanesos, turcs, kurds… a Europa, doncs ja sé sap que la cuina viatja amb la gent. 

FALAFEL



Ingredients: 250 grams cigrons sec, 1 ceba, 2 grans d’all, 15 grams de julivert, 15 grams de menta, 25 grams de coriandre frescos, 1 cullerada de cafè de comí, 1 cullerada de cafè de llevat en pols, sal, pebre i oli. 

Posarem el cigrons en remull durant tota la nit, els escorrerem i els triturarem en un robot elèctric de cuina, ha de quedar amb una textura fina, però que no sembli un puré. Posarem els cigrons triturats en un bol i en el mateix robot i triturarem tots els altres ingredients que afegirem al cigrons barrejant tot molt bé, tastarem per si cal rectificar de sal o pebre i ho deixarem un parell d’hores, més o menys, a la nevera. 
Posarem oli en un cassó (penseu que l’oli les ha de cobrir) i mentre s’escalfa anirem fent boletes que deixarem damunt del marbre de la cuina, quan l’oli estigui calent les fregirem uns 3 o 4 minuts, doncs han de quedar ben daurades i cruixents. Les deixarem escórrer damunt d’un paper de cuina. 
Surten unes 24 / 28 boletes. Són molt adients per servir en un bufet lliure i / o com entremesoso abans del plat principal.

SUGGERIMENTS: Una part d’èxit del falafel és que les boletes no quedin impregnades d’oli, i per això és important treballar amb l’oli calent, ja que així aconseguirem que és faci una capa cruixent que impedirà que l’oli vagi filtrant-se dins de les boletes. Jo mai he mesurat les herbes fresques o faig a ull, però la que hi dona el gust més característic és el coriandre. Si us queda una mica humida la massa (i no podeu fer les boletes) afegiu-hi farina.