Sopa de pa

Estic segura que aquesta és la sopa més antiga, popular i tradicional que hi ha a la cuina de qualsevol poble, però com és una plat que pertany a la “cuina pobra” diria que l’hem eliminat de les taules de casa nostra. Vull encoratjar-vos que li feu un espai al vostre receptari, doncs sé que us agradarà. La que avui us proposo l’he fet de memòria rebuscat en la meva infantesa. 
L’èxit d’una sopa és el brou amb que la fem, s’ha de servir calenta i en plat fondo. 

SOPA DE PA


Ingredients: 1 litre de brou, 120 grams de pa eixut (no sec) i 2 ou. Ingredients brou: ossos de conill o de pollastre (sense gens de pell o grassa), 1 pastanaga, 1 rama d’àpid, 1 porro, 4 fulles llorer, 3 grans d’all de Belltall, 8 o 10 grans de pebre negra, sal i 1 ½ litres d’aigua. 

Començaré per explicar com fer el brou, doncs és el punt de sortida de la sopa. En una cassola amb una mica d’oli enrossirem uns ossos de conill o de pollastre que tinguem després de desossar-me les cuixes del conill o els pits de pollastre, quan ja tinguin un cert color hi afegirem les verdures, salpebrarem i ho deixarem enrossir durant uns 10 minuts i quan sembli que està apunt d’enganxar-se a la cassola, llavors hi afegirem l’aigua, baixarem el foc i ho deixarem bullir entre 30 o 40 minuts. A mig coure ho tastarem per si cal rectificar de sal, colarem i reservarem a la nevera si no fem la sopa el mateix dia. 
Posarem el brou en una olla i mentre s’escalfa tallarem el pa a mitges llesques ben primes, quan comenci a bullir el brou hi afegirem el pa i remenarem amb la “batedora manual / varilles” per anar-lo trencar. Repetirem varies vegades l’acció de remenar-ho durant els 10 o 15 minuts que ho farem bullir. Just abans de treure-la del foc hi afegirem les clares d’ou batudes (opcional posar-hi també els rovells) sense parar de remenar amb energia perquè ens quedi l’efecte de filaments. Quantitat per 4 persones. 

SUGGERIMENTS: No batre la sopa mai amb batedora elèctrica, sempre amb la manual de tota la vida, doncs és la gràcia i l’èxit del plat.