Amanida de tomàquet Cor de Bou i Mozzarella

La gràcia d’aquesta amanida és la classe de tomàquet, doncs els Cor de Bou són boníssim, i si són acabats de collir encara més, però també m’agraden per la seva forma que ajuden a que el plat tingui un toc visual molt bonic.

AMANIDA DE TOMÀQUET COR DE BOU I MOZZARELLA 


Ingredients: Tomàquet Cor de Bou, formatge Mozzarella, alfàbrega, sal, pebre i oli. 

Aquesta recepta sols té un secret; que els productes siguin de qualitat, ja que un tomàquet tan gustós com el Cor de Bou es mereix una bona Mozzarella i un bon oli. 
Les quantitats un tomàquet, segon mida, ¼ de bola de Mozzarella per persona. Muntar el plat procurant que destaqui la forma característica del tomàquet Cor de Bou, salpebrar, unes fulles d’alfàbrega esmicolada i un bon raig d’oli.

Amanida de tomàquet i albergínia

El Josep dui que aquesta amanida m’ha quedat calidoscòpica. Una mica de raó si que té. Val ha dir que és pot presentar de moltes maneres, però jo trobo que donar-hi un joc simètric no queda gens malament. 

AMANIDA DE TOMÀQUET I ALBERGÍNIA 


Ingredients: 2 albergínies, 2 o 3 tomàquets, sal, pebre i oli. 

Tallar les albergínies a rodanxes, salar-les i deixar-les durant 1 hora més o menys, perquè deixin anar líquid. Rentar-les, eixugar-les i passar-les per la planxa ben calenta amb una mica d’oli. Cal tenir cura de que no quedin olioses, doncs l’albergínia absorbeix l’oli molt ràpidament. 
Tallar uns tomàquets ben madurs a rodanxes amanir-los i ja podeu muntar el plat al vostre gust. Amb aquestes quantitats calculeu per quatre persones.

Amanida de cous-cous. Tabbouleh

El tabbouleh crec que és l’amanida més coneguda dins la cuina àrab. He de dir que cada vegada que la faig em sorprèn a mi mateixa lo molt que m’agrada. 

AMANIDA DE COUS-COUS. TABBOULEH


Ingredients: 150 grams de cous-cous, 2 tomàquets ben madurs, 1 pebrot verd, ½ cogombre o carbassó, 1 gra d’all de Belltall, ½ ceba, 1 llimona, 2 cullerades soperes d’oli d’oliva, 4 cullerades soperes de julivert, 2 cullerades de menta, sal i pebre negra mòlt. 

Posareu el cous-cous en un bol amb aigua i el deixareu uns 10 minuts en remull. Mentrestant tallareu els tomàquets (heu de treure les llavors), el pebrot, la ceba, l’all, el cogombre o carbassó, el julivert i la menta a trossos petitons i els posareu a la safata o bol on la vulgueu servir a taula. Hi afegireu el cous-cous que havieu posat en remull ben escorregut i barrejareu bé tots els ingredients. Salpebrareu i amanireu amb l’oli i el suc de la llimona, tornareu a remenar i la deixareu reposar una estona a la nevera tapada amb un paper/film transparent. 
Quantitats calculades per 4 persones.

Pollastre amb vinagreta d’herbes fresques

Aquesta és una recepta anticrisis, doncs és ideal fer-la amb aquelles part més eixutes del pollastre que ningú vol. Jo normalment la faig amb les sobres d’un pollastre fet al forn amb gingebre i llimona, però he de dir que també podeu fer-la partint d’un pollastre comprat ja cuit. 

POLLASTRE AMB VINAGRETA D’HERBES FRESQUES 


Ingredients: 150 grams per persona, oli, vinagre, sal, pebre i tres tipus d’herbes fresques. 

Poseu en un bol el pollastre esmicolat i ruixeu-lo amb la vinagreta d’herbes fresques que ja tindreu feta (recordeu que per una vinagreta calen tres d’oli per una de vinagre ) remeneu-ho bé i deixeu macerar unes dues hores com a mínim. S’ha de remenar de tan en tan. 
Per servir-ho podeu fer-ho utilitzant un motllo i coronar-ho amb alguna verdura crua tallada a juliana. 
SUGGERIMENTS: De les tres herbes que trieu per fer la vinagreta jo us recomano que n’hi hagi una que domini, no importa quina, la que més us agradi a vosaltres.

Quiche de mores

No sóc gens aficionada a cuinar amb nata líquida, però si vols fer una quiche no et toca més remei que utilitzar-la, i un dia és un dia. 

QUICHE DE MORES


Ingredients: 1 massa brisa de 230 grams, 400 grams de mores, 3 ous, 200 mil·lilitres de nata líquida, 100 grams de sucre i 1 cullerada de cafè de pasta concentrada de vainilla Boubon. 

Escalfar el forn i seguint les indicacions del fabricant coure la massa brisa, jo cobreixo el fons amb un paper i damunt hi pos cigrons secs (qualsevol llegum serveix, podeu guardar-la i tornar-la a utilitzar) perquè la massa quedi plana i no s'infli. Passat 20 minuts trec el paper i els cigorns que cobreixen el fons i la torno a posar al forn uns cins minuts.
Quan ja tinguem cuita la massa brisa, primera part, l’omplirem amb les mores netes i eixutes. Les cobrirem amb la barreja de la nata líquida o llet, els ous batuts (podem no posar-hi els rovells), el sucre i la vainilla. La tornarem a posar al forn una hora més o menys. Temperatura 180 º, safata forn nivell baix.
La mida del motllo amb la que jo he fet la quiche és de 28 centímetres i podeu calcular per 8 persones. Us recomano menjar-la tèbia, abans de que s’estovi i humitegi la massa.

Tomàquets farcits de formatge

Encara que sembli impossible són tomàquets de l’hort, finalment han madurat. No he hagut de triar molt per cercar-ne uns que estiguessin bé per fotografiar, ja que a diferencia d’altres anys estan gairebé tots de foto. 

TOMÀQUETS FARCITS DE FORMATGE


Ingredients: 4 tomàquets, 50 grams carbassó, 4 cullerades soperes de formatge fresc baix en calories, 1 gra d’all de Belltall, 5 grams d’alfàbrega fresca, sal, pebre i oli. 

Rentarem, eixugarem, tallarem una rodanxa per la part de dalt dels tomàquets i amb l’ajuda d’una cullera el buidarem i els deixarem escorre cap per avall mentre preparem el farcit. 
Triturarem i barrejarem el carbassó, el gra d’all, les fulles d’alfàbrega, el formatge, la sal, pebre i una mica d’oli d’oliva. Podem deixar la barreja a la nevera i omplir el tomàquets just abans de servir-los a taula. 
Servir-los amb una fulleta d’alfàbrega o una oliva al mig. Una opció és substituir el carbassó per advocat, però llavors és menys light.

Crema de tomàquet

Finalment els tomàquets amb madurat i ja fa dies que els mengem amanits. Aquesta setmana he fet varies receptes que aniré compartint amb vosaltres. Una bona manera de saber que una crema té la consistència idònea és quan aguanta el guarniment sense enfonsar-se del tot, necessitem cullera per menjar-nos-la i no tenim la temptació de veure-la.

CREMA DE TOMÀQUET


Ingredients: 2 quilos de tomàquets, 1 ceba, sal, pebre, sucre, oli i unes fulles d’alfàbrega. 

En una cassola gran amb una mica d’oli hi posarem la ceba tallada a trossos, taparem la cassola i la deixarem coure, a foc suau, uns 5 minuts. Tallarem el tomàquets i els afegirem a la cassola i el deixarem coure amb uns 15 minuts fins que estiguin gairebé desfets. Els triturarem i els passarem pel “xino” per eliminar-ne les llavors i la pell, salpebrarem al gust i també hi afegirem una mica de sucre per compensar l’acidesa del tomàquet, s’ha de tastar i rectificar si cal. 
Podeu servir-la calenta o freda, però a mi particularment m’agrada a temperatura ambient, per això la faig a primera hora del matí per servir-la al migdia. Amb aquestes quantitats n’hi ha per sis persones, jo hi poso unes fulles d’alfàbrega al mig, però amb un rajolí d’oli també queda força bé. 
SUGGERIMENTS: Posada en uns gots petitons és ideal per un bufet self servis.

Puré d’albergínia

Aquest recepta mai recordo on la vaig menjar per primera vegada si al Marroc o un restaurant libanès o grec de Barcelona, però lo que si recordo que ens la van servir com un “meze” que podríem traduir per “boci, mos, queixalada… saborosa que sé serveix abans del plat principal”. La majoria del plats servits en un “meze” poden elaborar-se amb antelació, doncs s’acostumen a servir freds o a temperatura ambient, i això va molt bé sobretot si teniu convidats. De fet podríem dir que, bàsicament, és posar coses variades a taula i que la gent vagi servint-se al seu gust. 

PURE D’ALBERGíNIA


Ingredients: 2 albergínies escalivades, 1 gra d’all, 1 cullerada sopera de pasta de sèsam, 2 cullerades soperes de suc de llimona, 1 cullerada sopera d’oli, sal, pebre i menta fresca picada. 

Escalivarem les albergínies segons les possibilitats de cada un de nosaltres, no cal que us digui que són molt més bones fetes amb foc de llenya, però també podem fer-les al forn o a la planxa. 
Posarem en un bol les albergínies escalivades ja netes juntament amb el gra d’all picat, el suc de llimona, l’oli, la pasta de sèsam, la sal i un polsim de pebre mòlt i ho triturarem fins que tinguem un puré. 
Servir-ho amb una mica de menta picada al damunt i un rajolí d’oli. Lo millor per acompanyar-lo és la “pita”, però a mi, també, m’agrada servir-lo amb un variat de pans lleugerament torrats.