Mongetes vermelles amb verdures


Quan he vist la foto a la pantalla de l’ordinador he pensat que segurament hauria de comprar-me una cassola nova, ja que l’he vist una mica gastada i envellida, però, que voleu que us digui, fa molt anys que la tinc i com té una mida ideal per a dues persones (el Josep i jo) gairebé cada dia està damunt dels fogons. Nosaltres les mongetes del nostre hort sempre les collim verdes, però si n’hi ha algunes que es queden amagades i quan les trobes ja són massa granades les guardem com a llavor per l’any vinent. Aquest any passat van recollir-ne moltes i he decidit cuinar-ne una part d’ells. 

MONGETES VERMELLES AMB VERDURES

 

Ingredients: 300 grams mongeta cuita, 2 pastanagues, 1 porro, api, 50 grams de bolets cuits, sal, pebre, sajolida i oli. 

Com que aquesta recepta també es pot fer amb mongetes comprades ja cuites no explicaré la tècnica de com coure-les, doncs dono per suposat que ja tothom sap com fer-ho. Remullar-les la nit abans, al endemà posar-les a coure amb aigua freda, foc baix durant un parell d’hores depenent de la classe de mongeta. 
Pelar, netejar i tallar a trossos petits, però de diferents formes, totes les verdures. Posar en una cassola de fang una mica d’oli, afegir-hi totes les verdures, salpebrar-les, tapar la cassola i deixar-les coure uns 10 minuts més o menys, afegir-hi les mongetes vermelles cuites, un cullerot de l’aigua on les hem bullit i unes branques de sajolida, tapar la cassola i deixar-ho al foc baix uns 10 minuts més abans de servir-ho. Si les serviu de primer en surten quatre racions, dues com a plat únic. 
Les fulles fresques de sajolida resulten més fortes que les seques i no és aconsellable tallar-les o triturar-les, perquè poden amargar. Cal utilitzar-la amb moderació, la sajolida d’aquest recepta és del jardí, que no és tan forta com la de bosc.