Guisat de gambes amb tomàquet i all

Fer les gambes guisades dóna una mica més de feina que fer-les a la planxa, però crec que val la pena, ja que el resultat s’ho mereix, doncs estan boníssimes. 

GUISAT DE GAMBES AMB TOMÀQUET I ALL 

Ingredients: 250 grams de gambes crues i netes, 1 ceba, 2 grans d’all de Belltall, 300 grams de tomàquets en conserva sencers i pelats, 250 mil·lilitres de brou vegetal, 100 mil·lilitres de vi blanc, sal, pebre, oli d’oliva i julivert. 
Opcional: sucre integral. 

Preparareu tots el ingredients abans de començar a cuinar, doncs us serà més ràpid i fàcil. 
Salpebrareu el caps de les gambes, els posareu a la paella amb un raig d’oli, quan hagin canviat de color els cobrireu amb el brou vegetal i ho deixareu coure uns 10 minuts més o menys, apagareu el foc, ho passareu pel colador xino i reservareu. 
Posareu una cassola al foc amb una raig d’oli d’oliva, l’all, la ceba i un polsim de sal, tapareu i ho deixareu uns 8 minuts remenant-ho sovint i fins que la ceba sigui brillant i transparent. Hi afegireu el tomàquets aixafats amb una forquilla, el vi, el brou (brou que hem reservat), salpebrareu i a foc suau ho deixarem coure uns 10 o 15 minuts fins que s’hagi espessit una mica. Heu de tastar-ho quan faci uns 5 minuts que està al foc per si necessita una mica de sucre, doncs el tomàquet, normalment, és més aviat àcid. 
Quan ja tingueu la salsa al vostre gust hi afegireu les gambes hi les deixareu coure uns 5 minuts més o menys, apagareu el foc i hi afegireu el julivert tallat petit. 
Servireu en un plat fondo amb un raig d’oli i julivert tallat petit pel damunt de les gambes. No us oblideu de posar una bona panera de pa a la taula i cullera, doncs els que no vulgui sucar pa a la salsa podrà menjar-la amb la cullera. 
Quantitats per dos persones. 

SUGGERIMENTS.- Si utilitzeu tomàquets frescos els haureu de ratllar en lloc de aixafar-los. Els tomàquets siguin en conserva o frescos és important la seva qualitat.

Confitura de cabell d’àngel

El cabell d’àngel s’obté d’un tipus de carbassa verda amb estries blanques de pell molt dura. Ja sé que actualment no és producte molt popular, però d’entre tots els tipus de carbasseres que vam plantar a l’hort l’any passat, van colar-nos un parell de carbasseres de cabell d’àngel i finalment m’he decidit a fer uns pots de confitura. 

CONFITURA DE CABELL D’ÀNGEL 

Ingredients: 1.250 grams de polpa de carbassa de cabell d’àngel, 1.500 mil·lilitres d’aigua, 800 grams de sucre, 1 llimona (pell i suc i una barra de canyella. 

Trencareu la carbassa tirant-la a terra perquè s’obri. Traureu la polpa, retirareu les granes i els fils grocs. Pesareu la polpa, la posareu la posareu en una olla, la cobrireu d’aigua i la bullireu uns 40 minuts dins que quedi transparent. 
L’escorrereu i la tirareu dins d’un bol d’aigua freda, desfilareu la polpa a mà, hi canviareu l’aigua 2 o 3 cops i la deixareu escórrer. 
Mentrestant preparareu un almívar amb 1.500 mil·lilitres d’aigua i el 800 grams de sucre, i quan comenci a fer bombolles grosses hi afegireu la polpa de la carbassa cuita i escorreguda, la barra de canyella, el suc i la pell de llimona. Ho deixareu coure uns 45 minuts. 

Heu d’empotar sempre amb calent i el cabell d’àngel us ha de quedar ben cobert amb l’almívar. Omplireu el pots fins dalt de tot procurant que no us hi quedin bombolles, abans de tapar podeu tirar-hi unes gotes de brandi o ginebra i un cop tapats es giren cap per avall per fer el buit. També els podeu esterilitzar al bany maria durant ½ hora. Són el mètodes més senzills i eficaços, perquè la melmelada i /o confitura es conservi durant molt de temps. 

SUGGERIMENTS.- Millor esperar un dies abans de començar a menjar qualsevol melmelada o confitura.

Sopa de carbassa amb coco

Sempre havia bullit la carbassa per fer una sopa o crema, però aquesta vegada l’he cuit al forn i el resultat de la sopa és increïblement sorprenent. La sopa està boníssima i sembla mentida la gran diferència que hi ha entre coure-la d’una manera o altra. He de dir que els altres ingredients com el gingebre i el coco també ajuden. 

SOPA DE CARBASSA AMB COCO 

Ingredients: 800 grams de cabassa crua, 1 ceba (180 / 200 grams aprox.), 2 grans d’all de Belltall, 50 grams de mantega, 900 mil·lilitres de brou vegetal o de pollastre, 1 boci d’uns 2 centímetres de gingebre fresc, oli, sal, pebre i coco deshidratat. 

Tallareu la carbassa per la meitat, traure les llavors, fareu unes marques amb un ganivet, la ruixareu amb sal, pebre i oli i la posareu al forn escalfat a 220º uns 35 minuts fins que quan la punxeu amb el ganivet aquest us entri amb facilitat i tingui una textura suau. Junt amb la carbassa també heu d’escalivar el dos grans d’all aixafats. Traure la carbassa del forn i la deixareu refredar fins que pugueu manipular-la sense cremar-vos. 

Posareu una olla al foc amb la mantega i un rajolí d’oli a foc baix. Hi afegireu la ceba tallada, salpebrareu, tapareu i la deixareu coure, a fonc ben baix, uns 20 minuts més o menys. L’heu de remenar de tan en tan. 
Mentre teniu la ceba al foc amb l’ajuda d’una cullera buideu la carbassa, reservareu la polpa i llençareu la pell. 
Afegireu a l’olla on hi teniu la ceba cuita la polpa de la carbassa, els grans d’all escalivats i pellats, el gingebre ratllat i el brou, tapareu l’olla i ho deixareu al foc fins que comenci a bullir. Apagareu el foc, triturareu, tastareu per si cal rectificar i ja podeu servir-la. 
Servireu la sopa en un plat fondo. Posareu un bol amb el coco deshidratat a la taula perquè cada comensal pugui servir-se al seu gust. Heu de calcular que surten unes 6 racions. 

SUGGERIMENTS.- Les carbasses per fer aquesta sopa són les de pell fina amb forma de bombeta.

Espaguetis amb alls tendres i cruixent ibèric

Si a una pasta de qualitat amb unes simples verdures de temporada hi afegiu un toc cruixent de qualsevol producte ibèric, per exemple, tindreu els ingredients perfectes per preparar un saludable, fàcil i saborós àpat. Aquesta és una recepta ben senzilla i simple que fareu en un moment. 

ESPAGUETIS AMB ALLS TENDRES I CRUIXENT IBÈRIC 

Ingredients: 300 grams d’espaguetis, 1 manat d’alls tendres, 100 grams (aprox.) de cansalada o pernil ibèric, oli d’oliva, sal i pebre negra mòlt.
Opcional: formatge Parmesà ratllat. 

Netejareu els alls tendres, els tallareu ben petitons i els reservareu. Tallareu la cansalada petitona i reservareu. 
Coureu en una olla amb aigua i sal els espaguetis, i mentre es couen, passareu per la paella els alls tendres prèviament salpebrats que un cop cuits posareu a la mateixa safata on voleu servireu a taula els espaguetis. A la mateixa paella hi coureu la cansalada fins enrossir-la del tot i reservareu. 
Vessareu damunt dels alls tendres que teniu a la safata els espaguetis i el cruixent ibèric, barrejareu bé i ja podeu servir-ho. 
Jo aquesta recepta, concretament, la prefereixo sense formatge Parmesà, però sempre podeu posar un bol de formatge Parmesà ratllat al mig de la taula, doncs així cada comensal podrà triar com vol menjar-se-les.

SUGGERIMENTS: La pasta en general, sempre al dente i millor no escorre-la del tot, ja que una mica d’aigua ens aporta suavitat i ens ajuda a que no quedi seca, però en aquesta recepta en concret no us passeu, dons llavors us humitejarà el cruixent.