Amanida amb llavors i cruixent de tomàquet

Sóc una gran entusiasta de les llavors a les amanides, doncs em diverteix trobar-les amagades entre les fulles com a petites sorpreses, però també m’agrada lo altament beneficioses que són per assolir una dieta equilibrada i saludable. 
Les llavors de gira-sol (interior de les pipes de tota la vida) són una bona font d’omega-6 i de vitamina E, la antioxidant per excel·lència. De les llavors de carbassa en destacaria que tenen triptòfan, un aminoàcid que ens ajuda a equilibrar el sistema nerviós i que són riques en zinc i magnesi –essencial perquè es fixi el calci als ossos-. 

AMANIDA AMB LLAVORS I CRUIXENT DE TOMÀQUET 

Ingredients: escarola, espinacs frescos, llavors de carbassa i de gira-sol, cruixent de tomàquet Ingredíssimo, sal, pebre, vinagre de sidra i oli d’oliva. 

Rentareu l’escarola i les fulles d’espinacs, els centrifugareu per eliminar-ne l’excés i d’aigua i reservareu Tallareu les fulles d’espinacs a lo llarg, les barrejareu amb l’escarola i abans de amanir-la hi afegireu les llavors. Quan ja la tingueu amanida, just abans de servir-la l’espolsareu amb el cruixent de tomàquet Ingredíssimo

SUGGERIMENTS.- No utilitzeu un vinagre de vi, doncs el trobo massa potent. Podeu substituir el cruixent de tomàquet per magrana.

Sopa de galets - Escudella

La meva primera “escudella i carn d’olla” vaig fer-la segons la tradició, sense escatimar-hi res de res, però al llarg dels anys he anat eliminat alguns ingredients, bàsicament el porc, per intentar fer-la més saludable. Finalment he aconseguit una recepta que em complau i molt més adient a la meva manera de cuinar. Sé que no és a l’ús, però és la meva i està boníssim com la majoria de les que cada mestressa de casa fa per Nadal. 

SOPA DE GALETS - ESCUDELLA

Ingredients: 6 litres d’aigua, 1 pit de gallina, ½ pollastre, 1 braó, 1 os de pernil, 4 ossos de porc de l’espinada, 250 grams botifarra negra, 250 grams botifarra blanca, 250 grams de cigrons cuits, 250 grams de patates, 3 pastanagues, 2 porros, 1 nap, 1 xirivia, ¼ de col, 4 fulles d’api, 3 fulles de llorer, 1 boci de gingebre, uns grans de pebre negre i sal. 
Ingredients pilota: 150 grams de carn picada de porc, 150 grams de carn picada de vedella, 1 ou, molla de pa eixut, 1 all, julivert, sal i pebre. 

Rentareu bé els ossos i el braó, traureu la pell i el greix del pollastre i la gallina. Posareu en una olla amb l’aigua i una mica de sal: els ossos, el braó, el pollastre, la gallina, el gingebre, el grans de pebre negre, les fulles de llorer i ho deixareu bullir unes 2 hores en total.
En una altra olla hi posareu totes les verdures pelades i netes inclosos el cigrons cuits, menys les patates, i quan el brou de l’olla gran porti bullint 1 hora (més o menys) en colareu una part –fins a cobrir totes les verdures- i les deixareu bullir uns 30 minuts. Mestre bullen ambdós olles fareu la pilota i bullireu les patates en un cassó amb aigua i sal. 
Traureu les verdures, les reservareu en una safata o bol, vessareu el brou on han bullit les verdures a l’olla gran, tastareu el brou per saber si l’heu de rectificar de sal i quan torni a bullir hi afegireu la pilota i ambdós botifarres, passats 15 minuts apagareu el foc, colareu el brou i el reservareu fins el moment de coure el galets. Les quantitats de la recepta són per 8 persones. 

PILOTA: Barrejareu ambdós carns amb l’all, el julivert picat, l’ou, la molla de pa eixut esmicolat i ho salpebrareu. Amb les mans molles fareu les pilotes de forma rodona o ovalada i les posareu a coure a l’olla del brou. 

SUGGERIMENTS.- Traureu les carns del brou i les posareu en una safata abans de colar el brou. Colareu el brou amb un drap de cotó. Els cigrons i la col millor embolicar-les (per separat) ambdós amb una gasa a l’hora de bullir-los. Posareu les carns i les verdures (separades) en un recipient de vidre de la mateixa mida de les cistelles de bambú que tingueu per cuinar al vapor, els tapareu i reservareu fins el moment de servir-les a taula. Mentre feu el galets escalfareu les verdures i la carn d’olla posant el cistells de bambú damunt d’olla o cassó amb aigua bullint. Escalfareu la sopera omplint-la d’aigua bullint, que llençareu abans de vessar-hi la sopa, si ho feu així la sopa es manté més estona calenta. Poseu les cistelles de bambú damunt d’un plat gran i serviu-ho a taula, doncs així tarden més a refredar-se.

Torró de xocolata i avellanes acaramel·lades

Per Nadal fer un menú equilibrat, saludable, tradicional… i complaent amb tots els membres d’una família no és una tasca fàcil, però cal intentar-ho i no defallir. Per no caure en els excessos, respecte als torrons, sempre faig barres petites i en una quantitat proporcional al nombre de comensals que s’asseuran a taula. 

TORRÓ DE XOCOLATA I AVELLANES ACARAMEL·LADES 

Ingredients: 500 grams de praliné d’avellana o ametlla, 300 grams de cobertura de xocolata negra, 130 grams d’avellanes torrades, 75 grams de sucre, 5 grams de mantega, canyella en pols. 
Decoració opcional: canyella en rama, cacau en pols i sucre caramel picat. 

Poseu el sucre en un cassó al foc, quan està a punt de caramel afegiu-hi la mantega, remeneu, incorporeu-hi les avellanes ben calents i remeneu sense parar un parell de minuts. Veseu damunt del marbre de la cuina que haureu untat amb un rajolí d’oli i separeu les avellanes que hagin quedat enganxades unes amb les altres. Reserveu les avellanes en un plat i en un altre recipient poseu-hi tots els bocins de sucre caramel·litzat que hagin quedat, doncs els utilitzarem més tard per la decoració del torró. 
Barregeu el praliné d’avellanes, la cobertura de xocolata tèbia i un bon polsim de canyella en pols, remeneu fins que els ingredients estiguin ben incorporats uns amb els altres, afegiu-hi les avellanes acaramel·lades, barregeu de nou i ja podeu omplir els motllos que tindreu folrat amb paper sulfurat. Poseu-ho a la nevera fins que estigui quallat. 
Segons la mida dels motllos us sortiran 2 o 3 barres de torró. La barra de torró de la foto pesa 335 grams, té 16 centímetres de llarg, 9 centímetres d’ample, 2 centímetres d’alt i està decorada amb cacau en pols, sucre caramel picat i uns brins de canyella en rama. 
Jo prefereixo fer-les més petites i així puc decorar-les diferents o regalar-les. 

SUGGERIMENTS.- La cobertura de xocolata podeu desfer-la al bany maria o al microones. Si voleu podeu fer meitat de praliné i meitat de cobertura de xocolata.

Galetes de taronja

Per mi fer galetes és com viatjar a la infantesa, doncs em recorda quan les feia amb la mare a la cuina de casa. Llavors ningú parlava de calories i comprar mantega per fer-les ja era tot un regal, ja que, almenys, a casa sempre cuinàvem amb oli d’oliva. Si us plau no us amoïneu per les calories, doncs el secret està en menjar-ne una o dos com a màxim. 

GALETES DE TARONJA

Ingredients: 250 grams de farina, 125 de mantega, 100 grams de sucre llustre, 50 grams taronja confitada i 1 ou sencer. 
Pintar galetes: 1 rovell + 1 cullerada de postre d’aigua. 

Escalfareu el forn a 180º de temperatura. Posareu la mantega tova, però no líquida, el sucre, l’ou i la taronja tallada petitona en un bol i ho barrejareu bé abans de afegir-hi la farina tamisada, barrejareu novament fins que tots els ingredients estiguin ben incorporats uns amb els altres, però amb cura de no treballar gaire la massa. 
Fareu boletes de 12 o 15 grams cada una i les deixareu damunt del marbre de la cuina o directament a la safata del forn folrada amb paper sulfurat. Per aplanar-les posareu un boci de paper sulfurat damunt de cada boleta i amb l’ajuda d’una pala de fusta pressionareu fins aplanar-les. Abans de posar-les al coure, al forn entre 15 i 17 minuts, les pintareu amb el rovell d’ou barrejat amb la cullerada de postre d’aigua. 
Les deixarem refredar abans de posar-les en un pot o capsa. Surten uns 22 / 24 unitats segons la mida de les boletes.

Torrades amb llavors de fonoll

Aquestes torrades estan fetes amb la pasta de crestes (empanadilles) i no tenen cap secret i molt menys complicació. La gràcia d’elles està en les llavors i l’oli amb que les pintareu, doncs amb ambdós productes donareu personalitat a les torrades. 

TORRADES AMB LLAVORS DE FONOLL 

Ingredients: pasta de crestes, sal, pebre, oli natural o amb sabor i llavors de fonoll o qualsevol d’altra. 

Escalfeu el forn a 200º. A la mateixa safata del forn folrada amb un paper sulfurat hi posareu la pasta de crestes. Les pintareu amb una mica d’oli, les salpebreu, les espolsareu amb llavors (les que més us agradin) pel damunt i les posareu a coure al forn ja escalfat entre 8 i 10 minuts. 

SUGGERIMENTS.- Són ideals per acompanyar: humus, puré d’albergínia, olivada, formatges, terrines de verdures… i per complementar qualsevol sortit de pans.