Quiche de poma i gingebre fresc

Una quiche sense crema llet no és ben bé una quiche, però quan veig el resultat penso que he fet una quiche, per això en dic quiche en lloc de pastís. 
Aquesta és una recepta clàssica de tardor i hivern a casa nostra, doncs és quan les pomes estan més gustoses. A mi agrada fer-lo amb gingebre, però podeu fer-la sense o substituir-lo per la pell d’una llimona o taronja ratllada. 

QUICHE DE POMA I GINGEBRE FRESC 


Ingredients: 1 ½ quilos de pomes, 1 massa brisa de 230 grams, 30 grams de sucre integral, 30 grams de gingebre fresc, 1 cullerada de postre de canyella, 6 cullerades soperes de melmelada (albercoc o taronja) i 2 o 3 cullerades de suc de llimona o brandi i oli. 

Escalfar el forn i seguint les indicacions del fabricant coure la massa brisa, jo cobreixo el fons amb un paper i damunt i poso cigrons secs (qualsevol altra llegum serveix, podeu guardar-la i tornar-la a utilitzar) perquè la massa quedi plana i no s’infli. 
Mentre es cou la massa brisa al forn hi ha temps de coure les pomes i preparar el glacejat. Posar les pomes pelades i tallades a octaus en una paella untada amb unes gotes d’oli junt amb el sucre integral, la canyella i el gingebre fresc ratllat. Deixar-ho coure unes 15 minuts més o menys remenat-ho de tant en tant, però tenint cura de no malmetre els talls de poma. 
GLACEJAT.- Escalfar la melmelada i el suc de llimona o brandi en un cassó, just quan començar a bullir pagar el foc, colar i untar el pastis. 
Omplir el motllo amb les trossos de poma mes trencats i desfets i amb els sencers acabar d’omplir el motllo. Podeu posar-los com més uns agradi, però la forma circular, la clàssica, és la que millor funciona. Recobrir generosament amb l’ajuda d’una cullera (no pinzell) amb el glacejat quan ambdós encara estan calents. 
Per servir-la esperar a que el glacejat és refredi. La mida del motllo és de de 28 centímetres i podeu calcular per 8 persones. Us recomano menjar-la el mateix dia que la feu, abans de que s’estovi i humitegi la massa.

Sopa de tomàquet i mongetes blanques

El maridatge entre ambdós productes, tomàquet i mongeta blanca, és sorprenent i molt bo. Sí tenim clar que l’èxit d’una sopa és el brou, la qualitat del tomàquet és l’èxit d’aquesta sopa. 
A finals d’estiu vaig fer uns pots de conserva de tomàquet i he fet la sopa amb un d’ells, però podeu comprar un pot de la marca que més us agradi. 

SOPA DE TOMÀQUET I MONGETES BLANQUES 


Ingredients: ½ litre de brou vegetal, 500 grams de tomàquet natural triturat, 400 grams de mongeta blanca cuita, 2 cullerades soperes d’orenga fresc picat, sal, pebre, sucre i oli d’oliva. 

Posarem en una olla el brou vegetal, el tomàquet natural triturat, (jo he utilitzat un pot de la conserva que vaig fer a l’estiu, però podeu comprar-lo) la sal, el pebre, l’orenga picat i el sucre a foc suau i ho deixarem bullir uns minuts. 
Tastarem per si cal rectificar l’acidesa del tomàquet amb més sucre abans d’afegir-hi les mongetes, remenarem i ho deixarem bullir a foc baix entre 15 i 20 minuts. 
Servirem la sopa ben calenta, en un plat fondo i amb un rajolí d’oli d’oliva. 
Quantitat per quatre persones. 

SUGGERIMENTS: El brou suau, no l’hem de notar.

Falafel

El falafel no és altra cosa que una croqueta de cigrons remullats, però amb l’ajuda de tots els altres ingredients fan d’elles un dels plats més populars de la cuina de l’Orient Mitjà. Les herbes fresques com el coriandre, imprescindible, la menta i el julivert junt amb el comí són les que li donen aquest toc tan especial i característic. 
La seva popularització, en part, l’han fet el jueus a New York i els libanesos, turcs, kurds… a Europa, doncs ja sé sap que la cuina viatja amb la gent. 

FALAFEL



Ingredients: 250 grams cigrons sec, 1 ceba, 2 grans d’all, 15 grams de julivert, 15 grams de menta, 25 grams de coriandre frescos, 1 cullerada de cafè de comí, 1 cullerada de cafè de llevat en pols, sal, pebre i oli. 

Posarem el cigrons en remull durant tota la nit, els escorrerem i els triturarem en un robot elèctric de cuina, ha de quedar amb una textura fina, però que no sembli un puré. Posarem els cigrons triturats en un bol i en el mateix robot i triturarem tots els altres ingredients que afegirem al cigrons barrejant tot molt bé, tastarem per si cal rectificar de sal o pebre i ho deixarem un parell d’hores, més o menys, a la nevera. 
Posarem oli en un cassó (penseu que l’oli les ha de cobrir) i mentre s’escalfa anirem fent boletes que deixarem damunt del marbre de la cuina, quan l’oli estigui calent les fregirem uns 3 o 4 minuts, doncs han de quedar ben daurades i cruixents. Les deixarem escórrer damunt d’un paper de cuina. 
Surten unes 24 / 28 boletes. Són molt adients per servir en un bufet lliure i / o com entremesoso abans del plat principal.

SUGGERIMENTS: Una part d’èxit del falafel és que les boletes no quedin impregnades d’oli, i per això és important treballar amb l’oli calent, ja que així aconseguirem que és faci una capa cruixent que impedirà que l’oli vagi filtrant-se dins de les boletes. Jo mai he mesurat les herbes fresques o faig a ull, però la que hi dona el gust més característic és el coriandre. Si us queda una mica humida la massa (i no podeu fer les boletes) afegiu-hi farina.